Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe smażę na tym nietypowym tłuszczu
Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe możesz usmażyć również na innym tłuszczu. Jest zdrowszy, a mięso zyskuje na nim więcej smaku. Warto wypróbować i przekonać się samemu.
Kotlety schabowe narodową specjalnością
Kotlety schabowe są daniem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Ich smak znamy od dzieciństwa i nic dziwnego, bo u niektórych na obiad pojawiają się przynajmniej raz na tydzień. Pomimo tak dużej popularności nie każda kucharka i nie każdy kucharz wie, na czym smażyć kotlety schabowe.
Większość smaży na oleju, ale ten bardzo łatwo wchłania się w panierkę, a kotlety schabowe wychodzą zbyt tłuste. Eksperci, jak na przykład Magda Gessler, radzą, aby kotlety smażyć na smalcu. Ma on wysoką temperaturę dymienia, więc nadaje się idealnie. Należy jednak pamiętać, że w połączeniu ze schabem wyjdzie prawdziwa bomba kaloryczna. Jest zdecydowanie lepsza opcja.
Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Ta zupa jest od nich 100 razy lepszaNa czym smażyć kotlety schabowe?
Skoro olej i smalec nie są najlepszą opcją, co wybrać? Okazuje się, że najlepszym do smażenia tłuszczem jest masło klarowane. Ma ono, podobnie jak smalec, wysoką temperaturę dymienia, a w dodatku nie przypala się. Właśnie dlatego kotlety schabowe zarumieniają się, a w dodatku zyskują maślany posmak, co nie ujedzie uwadze wszystkim fanom tych kotletów. W dodatku masło klarowane jest lekkostrawne, więc i same kotlety będą zdecydowanie zdrowsze.
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Nie tylko odpowiedni rodzaj tłuszczu jest ważny, ale też czas smażenia. Od tego także zależy, czy kotlety schabowe będą smaczne. Nie wystarczy umieścić zapanierowanych kotletów na rozgrzanym tłuszczu i czekać, aż mocno się przyrumienią. Okazuje się, że kotlety schabowe należy smażyć po 2 minuty z każdej strony. To wystarczy, ale pod warunkiem, że tłuszcz będzie bardzo mocno rozgrzany. Trzymając się tych wytycznych dotyczących smażenia, kotlety wyjdą chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.