Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem na próbę szarlotkę z bezą. W życiu lepszej nie jadłem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.10.2024 22:00

Zrobiłem na próbę szarlotkę z bezą. W życiu lepszej nie jadłem

szarlotka
Fot. YouTube/W KUCHNI U EWY W TURYNIE

Szarlotka to jedno z najbardziej klasycznych ciast, które jest znane na całym świecie. Niedawno natrafiliśmy na łatwy przepis, dzięki któremu to ciasto wygląda i smakuje jeszcze lepiej. Przygotowana według niego szarlotka z bezą nie ma sobie równych.

Doskonała szarlotka na deser

Szarlotka znana w Polsce również pod nazwą jabłecznik jest ciastem, na które skusi się każdy. Nie ma się, co dziwić, bo kruche ciasto w połączeniu z jabłkami smakuje naprawdę dobrze. Ja również jestem łasuchem, który uwielbia ten słodki przysmak, ale postanowiłem nieco go ulepszyć.

W tej nowszej wersji będzie to szarlotka z bezą i uwierz mi, że tego zestawienia nic nie pobije. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis umieszczony poniżej, szarlotka w takim wydaniu będzie trafiać na twój stół bardzo często. 

jabłka.jpg
Fot. YouTube/W KUCHNI U EWY W TURYNIE
W Biedronce chyba powariowali. Ceny tych produktów poszły w dół

Z czego składa się szarlotka z bezą?

Szarlotka z bezą przygotowywana jest praktycznie z tych samych produktów, co ta tradycyjna. Różnicą jest wspomniana już beza, która zmienia to ciasto w genialny deser. Dlatego potrzebne będą także produkty także na ten składnik ciasta. Wszystkich jest sporo, ale nie kosztują wiele, więc całe ciasto nie będzie kosztowało wiele. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie ciasta pochodzi z kanału W KUCHNI U EWY W TURYNIE, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 60 g cukru
  • 250 g masła
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru

Szarlotka z bezą - przepis

Do miski przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodaj masło i wymieszaj ze sobą składniki. Dodaj 60 gramów cukru, szczyptę soli oraz żółtka. Składniki zagnieć na jednolite ciasto. Następnie podziel je na dwa kawałki, jeden mniejszy a drugi większy. Ten mniejszy zawiń w folię i umieść go w zamrażarce.

Jabłka umyj, a następnie obierz je, pozbądź się z nich gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce. Przełóż je do miski, wsyp cynamon oraz budyń. Dokładnie wymieszaj składniki, aby się ze sobą połączyły. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyklej ciastem, a następnie obsyp je bułką tartą. Wyłóż na nie jabłka i równomiernie je rozprowadź. Następnie przygotuj bezę.

Do miski wlej białka i ubij je za pomocą miksera. Dodaj do nich szczyptę soli oraz drobny cukier. Mikserem utrzyj składniki w jednolitą bezę. Wyłóż ja na jabłka i rozprowadź. Z zamrażarki wyciągnij ciasto i zetrzyj je na tarce, a następnie powstałymi wiórkami obsyp wierzch ciasta. Szarlotkę piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 50-60 minut. Kiedy ciasto wystygnie, krój je na kawałki i podawaj na deser. 

beza.jpg
Fot. YouTube/W KUCHNI U EWY W TURYNIE