Smakosze.pl Porady Zakazana we Włoszech, a Polacy wciąż ją jedzą. Najgorsza ryba obok pangi
Fot. Pixabay/CC

Zakazana we Włoszech, a Polacy wciąż ją jedzą. Najgorsza ryba obok pangi

3 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ryba koniecznie musi znaleźć się w twojej diecie. Okazuje się jednak, że nie każda jest tak samo zdrowa. Popularna wśród Polaków ryba została zakazana we Włoszech. Tej powinnaś unikać koniecznie.

Nie każda ryba jest tak samo zdrowa

Eksperci i dietetycy zachęcają, aby do swojej diety włączyć ryby. Są przecież zdrowe i bogate w kwasy Omega-3. A te, jak wiadomo, odpowiadają za budowę odporności i poprawne funkcjonowanie organizmu .

Niestety nie każda ryba jest tak samo zdrowa. Niektóre z nich są ubogie w cenne składniki odżywcze, a jeszcze inne zawierają szkodliwe substancje. Jedna z nich jest wybierana przez Polaków, a powinni ją omijać.

ryba.jpg
Fot. Canva/sakhorn38
Pakuję mięso do makaronu i wkładam do piekarnika. To najlepszy obiad na niedzielę

Omijaj tej ryby zakazanej we Włoszech

Jest nią ryba maślana. Polacy cenią ją za lekki smak oraz za niewysoką cenę. W dodatku znaleźć je można w ofercie wielu smażalni i restauracjach specjalizujących się w sushi. Niestety jest bardzo szkodliwa, ponieważ jest bardzo tłusta. A taki tłuszcz jest nietrawiony przez organizm człowieka. Między innymi z tego powodu została zakazana we Włoszech. Jest również inny powód.

Tłuszcz powoduje spore dolegliwości

W składzie tłuszczu znajdują się estry woskowe. Organizm nie jest w stanie ich przetrawić. Powoduje on zaburzenia pokarmowe, a w skrajnych wypadkach może prowadzić do zatrucia pokarmowego. U osób wrażliwych może wywoływać również biegunkę, wysypkę i bóle głowy. Dlatego powinno unikać się spożywania tej ryby. Na rynku są dostępne ryby o zdecydowanie lepszym składzie, a w dodatku takie, które nie wywołują takich dolegliwości. Sprawdź, czego nie dodawać do ogórków kiszonych oraz zobacz, jak ulepszyć ciast ze śliwkami .

maślana.jpg
Fot. Canva/KSevchenko
Henia udoskonaliła ciasto ze śliwkami. Ten pomysł zasługuje na medal
Najgorszy dodatek do kiszonych. Ogórki będą miękkie i stracą smak
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy