Henia udoskonaliła ciasto ze śliwkami. Ten pomysł zasługuje na medal
Znana internetowa autorka przepisów zaprezentowała swój przepis na ciasto ze śliwkami. Wszystko wskazuje na to, że dzięki jej metodzie przygotujesz smaczniejsze ciasto niż to z klasycznego przepisu. Wszystko za sprawą jednego dodatku. Wypróbuj sposób, a już zawsze będziesz przyrządzać je z tego przepisu.
Ciasto youtuberki smakuje jeszcze lepiej
Heni Foks nie trzeba przedstawiać nikomu. Z jej autorskich przepisów korzysta mnóstwo kucharek i kucharzy. Swoich porad kulinarnych udziela poprzez kanał, który od lat prowadzi na YouTubie. Niedawno zdradziła kolejny przepis. Dzięki niemu ulepszyła zwykłe ciasto ze śliwkami w genialny deser.
O tym, jak odmienić tradycyjne ciasto dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Całe przygotowanie jest nieskomplikowane i nie zajmuje więcej czasu niż tradycyjne przepisu. Upiecz je z poradami Heni i przekonaj się o tym sama.
Do sernika zawsze dodaję nietypowy składnik. Ciasto jest puszyste, nie pęka i nie opadaCiasto z kilku składników
Ciasto ze śliwkami przygotujesz z kilku składników. Do najważniejszych należą przede wszystkim śliwki. Na ten owoc akurat trwa sezon, więc znalezienie świeżych i słodkich owoców w dobrej cenie, nie powinno stanowić problemu. Ponadto potrzebne będą także produkty na bezę. Właśnie dzięki temu dodatkowi ciasto smakuje wyjątkowo. Składniki wraz z ich proporcjami znajdziesz na liście umieszczonej poniżej.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 100 ml oleju
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- 2 łyżki kisielu
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis na ciasto ze śliwkami
Do miski wsyp mąkę oraz pół szklanki cukru, proszek do pieczenia. Wbij jajko, dodaj śmietanę i olej. Wymieszaj składniki, a potem zagnieć je na jednolite ciasto. Śliwki dokładnie umyj, a następnie pozbądź się z nich pestek. Pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, a następnie zasyp kisielem.
Do drugiej miski wlej oddzielone od żółtek białka z pięciu jajek. Wsyp drugą połowę cukru i za pomocą miksera ubij je. W trakcie wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj na jednolitą bezę.
Spód prostokątnej formy do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na nim 2/3 ciasta i rozprowadź po całej powierzchni. Następnie przykryj je bezą, która równomiernie rozprowadź. Na powierzchni ułóż śliwki i przykryj je pokruszonym ciastem. Całość wsadź do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz je przez 50 minut. Kiedy wystygnie, krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jak zrobić obiad w 20 minut oraz dowiedz się, czego unikać na śniadanie.