Smakosze.pl Porady Zamiast cebuli do barwienia jajek używam czegoś innego. Każdy w święta zazdrości mi takich pisanek
Fot. YouTube/choicemyfood

Zamiast cebuli do barwienia jajek używam czegoś innego. Każdy w święta zazdrości mi takich pisanek

21 marca 2024

Pisanki już wkrótce trafią do koszyczków wielkanocnych, na nasze stoły i udekorują dom. Warto już teraz poznać ciekawy sposób na barwienie jajek. Nadasz im wyjątkowego koloru dzięki lubianemu warzywu. Jednak nie jest to cebula.

Kolorowe pisanki dzięki czerwonej kapuście

Do świąt wielkanocnych zostało już niewiele czasu . Pewnie zastanawiasz się, jakie pyszne dania przyrządzić na święta. Jednak poświęć chwilę na pomyślenie o pisankach. Kolorowe jajka będą piękną ozdobą domu i są też symbolem życia, płodności i odrodzenia . Zwykle do barwienia jajek używa się łupin cebuli. Dzięki nim pisanki mają głęboki pomarańczowy kolor.

Jednak ja barwię jajka innym warzywem. Przygotowuję pisanki przy użyciu czerwonej kapusty. Gotuję jajka w tym warzywie i zyskują one bardzo ciekawy niebieskawy kolor. Każde jajko jest inne i w różnych odcieniach niebieskiego . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Choice my food. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

pisanki
Fot. YouTube/choicemyfood

Wsyp jedną łyżeczkę do masy na placki ziemniaczane. Z tym dodatkiem smakują 100 razy lepiej

Jak barwić jajka czerwoną kapustą?

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 8 jajek
  • 2 ½ litra wody
  • 2 łyżeczki octu
  • olej

Przygotowanie pisanek zacznij od poszatkowania czerwonej kapusty. Przełóż ją do garnka, ułóż na niej jajka i przykryj resztą kapusty. Wlej wodę i gotuj wszystko 15 minut. Po upływie tego czasu wyłącz gaz i zostaw jajka w garnku do ostygnięcia.

Przecedź barwny płyn z czerwonej kapusty przez sitko do miski. Wlej 2 łyżeczki octu, wymieszaj i włóż jajka. Po upływie godziny wyjmij już niebieskie pisanki, przetrzyj je gazą z olejem, by nadać pisankom blasku . Możesz postawić je w koszyczku na wielkanocnym stole.

Niebieskie pisanki na Wielkanoc

Tak przygotowane pisanki będą cieszyć oko i ozdabiać dom. Cały proces barwienia zajmuje sporo czasu, jednak warto go poświęcić, bo jajka zyskują bardzo ładny kolor . Są oryginalne i każdy, kto je zobaczy, pyta o to, w jaki sposób zyskały taką barwę.

Dlatego polecam każdemu ten prosty patent z użyciem czerwonej kapusty do barwienia jajek. Efekt jest znakomity, a pisanki mają ładny kolor. Będą piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Pisaliśmy o tym jak zrobić słodki przysmak przy użyciu łyżki cedzakowej . Polecaliśmy też prosty sposób na soczyste kotlety mielone.

pisanki
Fot. YouTube/choicemyfood
Czy coleslaw to naprawdę Kolesław? Zaskakująca nazwa surówki o polskim nazwisku
Wcześniej rozdawali czekoladę, teraz przyszła pora na majonez. Wystarczy zrobić jedną rzecz
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy