Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj to do mięsa i wymieszaj. Z tym dodatkiem mielone są jeszcze bardziej soczyste, robię tak od lat
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.03.2024 15:04

Dodaj to do mięsa i wymieszaj. Z tym dodatkiem mielone są jeszcze bardziej soczyste, robię tak od lat

kotlety mielone
Fot. Canva/CCat82

Marzą ci się soczyste kotlety mielone? Dodaj do mięsa ten produkt, a danie wyjdzie, że palce lizać. Zachwytów nad soczystymi mielonymi nie będzie końca. Zrobisz je w niezwykle prosty sposób.

Kotlety mielone, które zadziwiają soczystością

Lubisz kotlety mielone? U mnie często jada się je na obiad. Wszystko dlatego, że danie zachwyca soczystością i prostotą wykonania. Jednak nie zawsze tak było. Dawniej  kotlety wychodziły zbyt suche i twarde. Jednak, odkąd korzystam z tego przepisu, mielone są wyjątkowo soczyste.

To efekt dodania do masy mięsnej kwaśnej śmietany. Wystarczą zaledwie 2 łyżki, a mięso nabiera pysznej soczystości. Dlatego ten przepis polecam każdemu smakoszowi. Dzięki niemu zrobisz obiad, który rozpływa się w ustach. 

kotlety mielone
Fot. Canva/donartruss
Gessler bije na alarm. Oto najgorszy, niedopuszczalny składnik żurku Przepis na surówkę rozsierdził internatuów. A wszystko przez jeden szczegół

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie kotletów zacznij od posiekania cebuli i zeszkleniu jej na patelni. Kajzerkę odciśnij z nadmiaru mleka. Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę, jajko i kajzerkę. Dokładnie wyrabiaj masę. 

Dodaj kwaśną śmietanę, dopraw i ponownie wymieszaj. Z przygotowanej masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż z dwóch stron na złoty kolor na patelni. Po usmażeniu wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety mielone podaj na obiad

Tak przyrządzone mielone podaj z ziemniakami i buraczkami. Pasują do nich też wiosenne surówki. Danie jest pyszne, soczyste i rozpływa się w ustach. To zasługa dodania kwaśnej śmietany do masy mięsnej. Jeśli chcesz uzyskać takie soczyste danie, pamiętaj o tym dodatku.

Od lat korzystam z tego prostego przepisu i bardzo go sobie cenię. Kotlety są znakomite i uwielbia je cała rodzina. Każdy, kto skosztuje soczystych mielonych, prosi o recepturę na nie. Dlatego wypróbuj ją i Ty. Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomitą kapustę zapiekaną. Polecaliśmy też świetny sposób na barwienie jajek. 

kotlety mielone
Fot. Canva/decoplus.inc