Zamiast cukru, dodaj do kawy ten składnik. Organizm ci podziękuje, a smak napoju powali na kolana
Polacy nie wyobrażają sobie początku dnia bez filiżanki kawy. Wiele osób swój napój dosładza cukrem, a niektóre dodatkowo śmietanką. Warto jednak spróbować zupełnie innego, zdrowszego sposobu na poprawienie smaku kawy. Nieoczywisty dodatek daje oszałamiające efekty.
Zapomnij o dodawaniu cukru do kawy
Cukier, jako dodatek do kawy, wydaje się oczywistym wyborem. Nie jest on jednaj najzdrowszy dla naszego organizmu. Produkt ten zawiera mnóstwo kalorii, za to zero wartości odżywczych. Najlepiej ograniczać go w swojej diecie, zamiast dodawać do wszystkiego.
29 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. To najlepsza okazja, aby spróbować podać ją w zupełnie nowy, nieoczywisty sposób. Jeśli chcesz zniwelować posmak goryczki w napoju, dodaj do niego odrobinę soli. Efekty będą zaskakujące.
Podaj kawę w ten sposób raz, a już nigdy nie wrócisz do słodzenia
Kawa jest uwielbianym gorącym napojem . Nie każdy jednak do końca lubi jej charakterystyczny gorzki smak . Najczęściej niwelujemy go z pomocą cukru, śmietanki i innych słodkich dodatków . Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że podobny efekt można uzyskać solą .
Sól doskonale podkreśla smak kawy . Choć trudno w to uwierzyć, ten dodatek od lat jest używany do doprawiania napoju. Solenie kawy jest popularne w krajach skandynawskich, a także w Serbii oraz słynącej z kawy Turcji . Odrobina przyprawy skutecznie maskuje niechcianą goryczkę .
Ile soli najlepiej dodawać do kawy ? Podobnie jak w przypadku cukru, jest to kwestia indywidualna. Najlepiej zacznij od szczypty, a potem ewentualnie zwiększ lub zmniejsz ilość tego dodatku, zależnie od efektu . Szybko ustalisz najlepszą ilość dla siebie .
Solenie kawy jest dużo zdrowsze, niż dodawanie do niej cukru
Wiele osób głowi się zapewne, czy picie kawy z solą jest zdrowe . Niewielki dodatek przyprawy do napoju nie stanowi da nas zagrożenia . Oczywiście należy zachować umiar, tak jak w przypadku innych składników i produktów. Warto również zwracać uwagę na ogólną ilość spożywanej soli w ciągu dnia .
Kawa pita w dużych ilościach wypłukuje sód z organizmu . Dodatek soli skutecznie równoważy tę stratę . Sód jest niezwykle ważny dla funkcjonowania naszego układu mięśniowego oraz nerwowego. Kawa z solą jest zatem dla nas korzystniejsza, niż ta z cukrem .
Dlaczego jeszcze warto zamienić cukier w kawie na sól ? W ten sposób stanowczo zmniejszamy kaloryczność napoju . Kawa bez dodatkowych kalorii pobudzi metabolizm, co może przełożyć się na utratę zbędnych kilogramów . Przekonaj się na własnej skórze o skuteczności tego rozwiązania . Zetrzyj ten składnik do kawy, a osiągniesz niebywałe korzyści . Dietetyczka rozprawiła się z popularnym mitem na temat kawy .