Dietetyczka obaliła kolejny mit dotyczący kawy. Ludzie ślepo w niego wierzą
Kawosze nie mogą obyć się bez kawy i każdy dzień zaczynają od filiżanki tego aromatycznego napoju. Jednak czy prawdą jest, że kawa wypłukuje magnez z organizmu? Dietetyczka przedstawiła twarde dane. Teraz wszystko jest już jasne.
Co z tym magnezem?
Wielu przeciwników, ale i miłośników kawy ma przeświadczenie, że napój ten wypłukuje z organizmu magnez. Wiadomo, składnik ten jest bardzo ważny dla naszego zdrowia, bo dba o prawidłową pracę serca i mięśni, jest też niezbędny do sprawnego funkcjonowania układu nerwowego.
Czy więc efektem picia aromatycznego napoju z kofeiną mogą być skurcze, nerwowość i zmęczenie? Przecież właśnie tego chcemy uniknąć. Kawa ma dodać nam energii i obudzić, szczególnie ta pierwsza filiżanka wypijana z rana. W tej sprawie głos zabrała dietetyczka.
Nie bój się picia kawy
Dominika Hatala, która jest dietetyczką aktywną m.in. na YouTube, gdzie prowadzi swój kanał DietetykPowszechny, wyjaśnia, że picie kawy powoduje pewien ubytek magnezu z naszego organizmu. Składnik ten jest wydalany wraz z moczem. Badania pokazują, że przyjęcie wraz z kawą 400 mg kofeiny oznacza dla nas stratę 4 mg magnezu.
Jednak istotne jest, że pewnie ilości magnezu dostarcza nam też sama kawa. I tak wraz z filiżanką kawy parzonej przyjmujemy 7 mg magnezu, a z espresso aż 25 mg tego pierwiastka. Dietetyczka uspokaja więc wszystkich kawoszy, że picie kawy nie pozbawia nas w sposób drastyczny magnezu. Rozsądne spożywanie tego napoju z kofeiną, nie szkodzi naszemu zdrowiu.
Co wpływa na stratę magnezu w organizmie?
Jak już wiemy, picie kawy nie pozbawia nas magnezu, a nawet nam go dostarcza. Jednak niedobory magnezu w organizmie bywają faktem. Za nie odpowiedzialny jest stres, przemęczenie, uzależnienie od alkoholu i niewłaściwa dieta, w której brakuje pełnoziarnistych produktów zbożowych, jest zaś nadmiar cukru.
Również nadmierne spożywanie płynów, przyjmowanie antybiotyków, środków nasennych oraz antydepresantów, może pozbawić nas magnezu. Najwięcej magnezu znajdziemy w takich produktach jak: kasza gryczana, ryż, płatki owsiane, szpinak, biała fasola i ciemne pieczywo. Oprócz tego dużo magnezu jest też w bananach, rybach, mlekach i jajach oraz w orzechach. Pisaliśmy o tym, która kawa jest najzdrowsza. Radziliśmy, co wsypać do kawy, by była zdrowsza.
Źródło: YouTube/@DietetykPowszechny, cafepanamera.com, upcafe.pl