Kucharz pokazał jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Ta porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta
Twoje placki z cukinii wychodzą wodniste i mało apetyczne? Sprawdź, jak przyrządza je uwielbiany kucharz. Dzięki 1 prostej sztuczce jego placuszki zawsze są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. To dlatego, że pamięta o ważnej czynności.
Placki z cukinii już zawsze będą chrupiące
Piotr Ogiński to znany i lubiany kucharz. Rozpoznawalność zyskał dzięki udziałowi w popularnych kulinarnych show. Teraz swoją wiedzą dzieli za pośrednictwem zamieszczanych w internecie filmików. Tym razem pokazał, jak robić placki z cukinii.
Placki z cukinii często przysparzają wielu problemów. Potrafią rozpadać się na patelni, tworząc nieapetyczną masę. Aby tego uniknąć, konieczne jest pozbycie się wody ze startego warzywa. Po prostu oprósz je solą i odstaw na kilkanaście minut, a problem zniknie raz na zawsze.
Moja babcia wrzucała koper do szuflad. Gdy poznałam powód, zaczęłam robić to samoPrzepis na chrupiące placki z cukinii
Składniki:
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- biała część pora
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- koperek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- śmietana 18%
Jak usmażyć najlepsze placki z cukinii
Cukinię na placki umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Oprósz ją obficie solą. Składniki wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby warzywo wypuściło wodę. Po upływie tego czasu odsącz je, najlepiej na sicie.
Cebulę i czosnek do placków z cukinii drobno posiekaj. Pora pokrój w półtalarki i dokładnie wypłucz. Warzywa przerzuć do miski, dorzuć też odsączoną z wody cukinię. Na koniec wbij do nich jajko, dodaj mąkę oraz skrobię ziemniaczaną.
Składniki na placki z cukinii dopraw do smaku solą i pieprzem. Dołóż drobno posiekany koperek. Ciasto starannie wymieszaj. W międzyczasie zacznij rozgrzewać na patelni olej do smażenia placków z cukinii.
Ciasto na placki z cukinii wykładaj porcjami na gorący tłuszcz. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni odsącz je z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Gotowe placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną. Ta marynowana cukinia zachwyca smakiem i nie zawiera octu. Lepiej sprawdź, co zrobić, gdy cukinia ma gorzki posmak.
Źródło: YouTube Kocham Gotować