Smakosze.pl

Materiał YouTube z kanału Kocham Gotować

Kucharz pokazał jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Ta porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta

29 Sierpnia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Twoje placki z cukinii wychodzą wodniste i mało apetyczne? Sprawdź, jak przyrządza je uwielbiany kucharz. Dzięki 1 prostej sztuczce jego placuszki zawsze są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. To dlatego, że pamięta o ważnej czynności.

Placki z cukinii już zawsze będą chrupiące

Piotr Ogiński to znany i lubiany kucharz. Rozpoznawalność zyskał dzięki udziałowi w popularnych kulinarnych show. Teraz swoją wiedzą dzieli za pośrednictwem zamieszczanych w internecie filmików. Tym razem pokazał, jak robić placki z cukinii.

Placki z cukinii często przysparzają wielu problemów. Potrafią rozpadać się na patelni, tworząc nieapetyczną masę. Aby tego uniknąć, konieczne jest pozbycie się wody ze startego warzywa. Po prostu oprósz je solą i odstaw na kilkanaście minut, a problem zniknie raz na zawsze.

tarcie cukinii.jpg
Canva / DebbiSmirnoff
Koper zwalcza mole

Moja babcia wrzucała koper do szuflad. Gdy poznałam powód, zaczęłam robić to samo

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:
  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana 18%

Jak usmażyć najlepsze placki z cukinii

Cukinię na placki umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Oprósz ją obficie solą. Składniki wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby warzywo wypuściło wodę. Po upływie tego czasu odsącz je, najlepiej na sicie.

Cebulę i czosnek do placków z cukinii drobno posiekaj. Pora pokrój w półtalarki i dokładnie wypłucz. Warzywa przerzuć do miski, dorzuć też odsączoną z wody cukinię. Na koniec wbij do nich jajko, dodaj mąkę oraz skrobię ziemniaczaną.

Składniki na placki z cukinii dopraw do smaku solą i pieprzem. Dołóż drobno posiekany koperek. Ciasto starannie wymieszaj. W międzyczasie zacznij rozgrzewać na patelni olej do smażenia placków z cukinii.

Ciasto na placki z cukinii wykładaj porcjami na gorący tłuszcz. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni odsącz je z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Gotowe placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną. Ta marynowana cukinia zachwyca smakiem i nie zawiera octu . Lepiej sprawdź, co zrobić, gdy cukinia ma gorzki posmak .

gotowe placki z cukinii.jpg
Canva / peredniankina

Źródło: YouTube Kocham Gotować

jak prawidłowo myć lodówkę?

Zapomnij o szronie i lodzie w lodówce. Wystarczy znać 1 sztuczkę. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam

CZYTAJ DALEJ
zupa ogórkowa

Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >