Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz pokazał jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Ta porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.08.2023 08:39

Kucharz pokazał jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Ta porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta

smażenie placków z cukinii
Materiał YouTube z kanału Kocham Gotować

Twoje placki z cukinii wychodzą wodniste i mało apetyczne? Sprawdź, jak przyrządza je uwielbiany kucharz. Dzięki 1 prostej sztuczce jego placuszki zawsze są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. To dlatego, że pamięta o ważnej czynności.

Placki z cukinii już zawsze będą chrupiące

Piotr Ogiński to znany i lubiany kucharz. Rozpoznawalność zyskał dzięki udziałowi w popularnych kulinarnych show. Teraz swoją wiedzą dzieli za pośrednictwem zamieszczanych w internecie filmików. Tym razem pokazał, jak robić placki z cukinii.

Placki z cukinii często przysparzają wielu problemów. Potrafią rozpadać się na patelni, tworząc nieapetyczną masę. Aby tego uniknąć, konieczne jest pozbycie się wody ze startego warzywa. Po prostu oprósz je solą i odstaw na kilkanaście minut, a problem zniknie raz na zawsze.

tarcie cukinii.jpg
Canva / DebbiSmirnoff
Moja babcia wrzucała koper do szuflad. Gdy poznałam powód, zaczęłam robić to samo

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana 18%

Jak usmażyć najlepsze placki z cukinii

Cukinię na placki umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Oprósz ją obficie solą. Składniki wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby warzywo wypuściło wodę. Po upływie tego czasu odsącz je, najlepiej na sicie.

Cebulę i czosnek do placków z cukinii drobno posiekaj. Pora pokrój w półtalarki i dokładnie wypłucz. Warzywa przerzuć do miski, dorzuć też odsączoną z wody cukinię. Na koniec wbij do nich jajko, dodaj mąkę oraz skrobię ziemniaczaną.

Składniki na placki z cukinii dopraw do smaku solą i pieprzem. Dołóż drobno posiekany koperek. Ciasto starannie wymieszaj. W międzyczasie zacznij rozgrzewać na patelni olej do smażenia placków z cukinii.

Ciasto na placki z cukinii wykładaj porcjami na gorący tłuszcz. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni odsącz je z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Gotowe placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną. Ta marynowana cukinia zachwyca smakiem i nie zawiera octu. Lepiej sprawdź, co zrobić, gdy cukinia ma gorzki posmak.

gotowe placki z cukinii.jpg
Canva / peredniankina

Źródło: YouTube Kocham Gotować