Zamiast kapusty i grzybów robię zupełnie inny farsz. Te pierogi są hitem na świątecznym stole
Pierogi z kapustą i grzybami zawsze gościły na moim świątecznym stole. Jednak pewien przepis sprawił, że zastąpiłam je pierogami z innym farszem. Ten jeszcze bardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem i nadaje daniu wyśmienity smak.
Pierogi z karpiem świątecznym hitem
Czy wyobrażacie sobie Boże Narodzenie bez pierogów? Ja nie, dlatego co roku w święta lepiłam setki pierogów. Przyrządzałam do nich postny farsz z kapusty i grzybów. Aromat niósł się po całym domu i sprawiał, że domownikom ciekła ślinka.
Jednak jakiś czas temu dostałam przepis na pierogi z karpiem. Nie kryłam zaskoczenia, bo ta wigilijna ryba gościła na moim świątecznym stole w zupełnie innym wydaniu . Jednak postanowiłam przyrządzić pierogi z karpiem. To był kulinarny strzał w 10! Rodzina zajadała się daniem, aż im się uszy trzęsły. Polecam przepis na te pyszne pierogi.
Jak zrobić pierogi z karpiem?
Składniki na ciasto:
- 600 g maki pszennej
- 400 ml wody
- 40 g masła
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 ½ kg karpia
- 6 ziemniaków
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 5 łyżek masła klarowanego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie pierogów z karpiem zaczynamy od przesiania mąki do misy i dodaniu soli. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Porcjami wlewamy mieszankę wody i masła do mąki. Mieszamy delikatnie łyżką.
Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy. Powinno być sprężyste i miękkie. Ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie robimy farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Potem odstawiamy do ostygnięcia i kroimy cebulę.
Pierogi z karpiem zaskoczą smakiem w Wigilię
Solimy pokrojoną cebulę. Podsmażamy na patelni z czosnkiem na klarowanym maśle. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy do ziemniaków. Karpia myjemy, oczyszczamy i wyjmujemy większe ości. Smażymy na oliwie i reszcie masła. Dodajemy do garnka z warzywami.
Wszystko mielimy w maszynce, dodajemy też płyn, który puszczą smażone karpie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła i układamy na nich porcje farszu. Lepimy i potem gotujemy w osolonej wodzie. Po 2 minutach od wypłynięcia wyjmujemy łyżką cedzakową . Pisaliśmy o pysznym sposobie na smażone pierogi. Podawaliśmy też historyczny przepis na znakomite pierogi.