Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź plastry boczku, ciasto francuskie i uwielbiany sos. W 7 minut zrobisz najlepszą przekąskę

Weź plastry boczku, ciasto francuskie i uwielbiany sos. W 7 minut zrobisz najlepszą przekąskę

boczek
Canva

Czy są tu smakosze boczku? Specjalnie dla nich mamy doskonały przepis na przekąskę z boczkiem w roli głównej. Przyda się też ciasto francuskie i jeszcze jeden dodatek. Wyborna i efektowna przekąska z pysznym sosem gwarantowana.

Boczek, ciasto francuskie i pesto

Przed nami czas świątecznych spotkań, firmowych Wigilii, a następnie Boże Narodzenie i Sylwester. Ten wyjątkowy okres w roku sprzyja biesiadom w gronie kolegów z pracy, znajomych i rodziny. Warto z tej okazji przyrządzić smaczną przekąskę. Co możemy przygotować?

Polecamy danie z ciasta francuskiego, z boczkiem i dodatkiem pesto. Przekąska będzie smakować, ale też cieszyć oko. Ten zawijany przysmak zrobi wrażenie na biesiadnikach i zachwyci smakiem. Polecamy wyjątkowy przepis, który warto wypróbować w swojej kuchni. 

ślimaki
Canva/apagafonova
Pozbyła się z menu dań Magdy Gessler. Podała powód, królowej TVN może zrobić się przykro

Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego, boczku i pesto?

Składniki:

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 200 g boczku
  • 1 jajko
  • 200 g pesto
  • 300 g sera żółtego
  • pieprz

Przygotowanie naszej przekąski zaczynamy od rozwinięcia płatu ciasta francuskiego i przekrojenia go na dwie części. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i płat ciasta do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim pesto i układamy plastry boczku jeden obok drugiego. Doprawiamy pieprzem i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego.

Teraz kroimy ciasto wzdłuż plastrów z boczkiem i zawijamy je w rulonik. Mają przypominać ślimaka. Następnie ścieramy ser żółty. Ślimaki z boczku i ciasta francuskiego układamy na blasze i smarujemy je żółtkiem. Na wierzch kładziemy starty ser żółty.

Ślimaki z ciasta francuskiego i boczku smakują wyśmienicie

Tę przekąskę pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po upływie tego czasu ślimaki z boczku i ciasta francuskiego są już gotowe do podania. Znakomicie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Ich zaletą jest też prosty sposób przygotowania.

Nie zajmie on wiele czasu. Taka przekąska sprawdzi się podczas świątecznych spotkań i Sylwestra. Będzie smakować z ulubioną sałatą czy z sałatką na tego typu spotkania. Tutaj znajdziecie przepis na doskonałą sałatkę na święta. Do tej przekąski pasuje też sałatka z makaronu i kurczaka. 

ślimaki
Canva/tanukiphoto