Weź plastry boczku, ciasto francuskie i uwielbiany sos. W 7 minut zrobisz najlepszą przekąskę
![boczek](https://images.iberion.media/images/1920/boczek_018e80130a.jpg)
Czy są tu smakosze boczku? Specjalnie dla nich mamy doskonały przepis na przekąskę z boczkiem w roli głównej. Przyda się też ciasto francuskie i jeszcze jeden dodatek. Wyborna i efektowna przekąska z pysznym sosem gwarantowana.
Boczek, ciasto francuskie i pesto
Przed nami czas świątecznych spotkań, firmowych Wigilii, a następnie Boże Narodzenie i Sylwester. Ten wyjątkowy okres w roku sprzyja biesiadom w gronie kolegów z pracy, znajomych i rodziny. Warto z tej okazji przyrządzić smaczną przekąskę. Co możemy przygotować?
Polecamy danie z ciasta francuskiego, z boczkiem i dodatkiem pesto. Przekąska będzie smakować, ale też cieszyć oko. Ten zawijany przysmak zrobi wrażenie na biesiadnikach i zachwyci smakiem. Polecamy wyjątkowy przepis, który warto wypróbować w swojej kuchni.
![ślimaki](https://images.iberion.media/images/origin/slimaki_52b39a59eb.jpg)
Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego, boczku i pesto?
Składniki:
- 200 g ciasta francuskiego
- 200 g boczku
- 1 jajko
- 200 g pesto
- 300 g sera żółtego
- pieprz
Przygotowanie naszej przekąski zaczynamy od rozwinięcia płatu ciasta francuskiego i przekrojenia go na dwie części. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i płat ciasta do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim pesto i układamy plastry boczku jeden obok drugiego. Doprawiamy pieprzem i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego.
Teraz kroimy ciasto wzdłuż plastrów z boczkiem i zawijamy je w rulonik. Mają przypominać ślimaka. Następnie ścieramy ser żółty. Ślimaki z boczku i ciasta francuskiego układamy na blasze i smarujemy je żółtkiem. Na wierzch kładziemy starty ser żółty.
Ślimaki z ciasta francuskiego i boczku smakują wyśmienicie
Tę przekąskę pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po upływie tego czasu ślimaki z boczku i ciasta francuskiego są już gotowe do podania. Znakomicie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Ich zaletą jest też prosty sposób przygotowania.
Nie zajmie on wiele czasu. Taka przekąska sprawdzi się podczas świątecznych spotkań i Sylwestra. Będzie smakować z ulubioną sałatą czy z sałatką na tego typu spotkania. Tutaj znajdziecie przepis na doskonałą sałatkę na święta. Do tej przekąski pasuje też sałatka z makaronu i kurczaka.
![ślimaki](https://images.iberion.media/images/origin/slimaki_2b817238a4.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_d4e74732cb.jpg)
![surimi](https://images.iberion.media/images/origin/surimi_15b9aff908.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)