Smakosze.pl Przepisy Zamiast klasycznych pierogów podam na święta te kluski. Smak farszu zachwyca, w moim domu to hit
YouTube / Henia Foks

Zamiast klasycznych pierogów podam na święta te kluski. Smak farszu zachwyca, w moim domu to hit

15 grudnia 2023

Bliski krewny pierogów, faszerowane kluski, to świetne pole do eksperymentowania. Od kiedy moja rodzina oszalała na punkcie pewnego rodzaju klusek, robię je bardzo często. W tym roku pomyślałam więc: a dlaczego by nie podać ich zamiast tradycyjnych świątecznych pierogów?

Świętokrzyskie pigoły

Przepis na te kluski znalazłam już jakiś czas temu. W Świętokrzyskiem, skąd pochodzą, mówi się na nie pigoły. Są tanie, składają się z kilku prostych składników i w przeciwieństwie do pierogów, nie trzeba ich kleić, co przyspiesza przygotowanie. Podobny przepis można znaleźć na kanale YouTube Henia Fiks, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Podobne do pyzów, kartaczy i cepelinów, wprost zachwycają smakiem, za którego charakter odpowiada farsz z kapusty i grzybów. To właśnie dlatego w tym roku zastąpią tradycyjne pierogi na moim wigilijnym stole.

kluski ziemniaczane.jpg
Canva / 8vFanl
Zapłacił 80 zł na jarmarku świątecznym za taki zestaw. Od razu zauważył podłą praktykę „To jest żałosne”

Pigoły – świętokrzyski przepis

Apetyczne kulki z pysznym wegetariańskim farszem oparte są na bazie ziemniaków . Do ich wypełnienia używamy kapusty i grzybów, ale także kaszy jęczmiennej. To między innymi dlatego są takie pożywne i sycące , a przy tym dodatek ten pomaga w trawieniu i nadaje potrawie ciekawą teksturę.

Składniki

Na ciasto

  • 3 kg gotowanych ziemniaków (pamiętaj, by wybrać odmianę dobrą do klusek!)
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Odrobina pieprzu do smaku

Na farsz

  • ½ kg kiszonej kapusty
  • ½ kg kaszy jęczmiennej
  • Paczka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Pigoły – przygotowanie klusek z kapustą i grzybami

Kapustę gotuję przez ok. godzinę w niewielkiej ilości (ok. pół litra) wody . Gotuję też namoczone grzyby, aż będą miękkie, oraz kaszę jęczmienną. Podsmażam też drobno pokrojoną cebulkę, aż się zeszkli.

Odciśniętą kapustę i grzyby mieszam ze sobą i przepuszczam przez maszynkę do mięsa , mieszam z podsmażoną cebulką i kaszą jęczmienną. Doprawiam do smaku.

Z obranych ziemniaków połowę gotuję, a następnie przeciskam na prasce , drugą połowę ścieram na tarce. Wodę spod startych ziemniaków (ziemniaczany “sok”) dodaję do startych ziemniaków – to naturalna skrobia, która pomoże związać ciasto . Wszystkie składniki ciasta mieszam w misce i zagniatam, dopóki masa nie zrobi się gładka.

Formuję z masy kulki, spłaszczam je, faszeruję i sklejam . Gotuję w osolonym wrzątku na wolnym ogniu. Ugotowanie zajmuje około 15 minut, a wtedy są gotowe do podania na stół. Nawet wigilijny – w końcu są z kapustą i grzybami! Na kolejne dni świąteczne sprawdzi się pieczeń od Strzelczyka . Źle dobrany mak może zrujnować uroczyste wypieki .

Projekt bez nazwy-24.jpg
Canva / Getty Images
Strzelczyk robi pieczeń inaczej niż wszyscy. Wybiera uwielbiane mięso, ten przepis to hit
Żaden makaron i ziemniaki. Wachowicz podaje rosół ze 100 razy lepszym dodatkiem
Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy