Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk robi pieczeń inaczej niż wszyscy. Wybiera uwielbiane mięso, ten przepis to hit
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.12.2023 13:02

Strzelczyk robi pieczeń inaczej niż wszyscy. Wybiera uwielbiane mięso, ten przepis to hit

pieczeń
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Pieczeń zagości na świątecznych stołach w wielu polskich domach. Warto skorzystać z przepisu Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie tego wybornego dania. Znany kucharz pieczeń robi z mięs, które są powszechnie lubiane. Efekt po prostu zachwyca.

Z jakich mięs Tomasz Strzelczyk robi pieczeń?

Czy lubicie pieczeń? To doskonały wybór na uroczysty obiad. Podczas świąt Bożego Narodzenia będzie jak znalazł. Soczyste mięso, chrupiące skórka zrobią wrażenie na rodzinie i gościach. Trudno przejść obojętnie obok tak znakomitego dania.

Jednak z jakich mięs Tomasz Strzelczyk robi pieczeń? Znany kucharz stawia na mięsa mielone z karkówki i wołowiny. Dodaje też trochę wędzonego boczku. Taka mieszanka daje pyszny efekt. Pieczeń z przepisu Tomasza Strzelczyka jest soczysta, aromatyczna i aż prosi się o dokładkę. Polecamy przepis na to wyśmienite danie. 

mięso mielone
Canva/letty17
Zielarka pokazała, jak zrobić herbatę na przeziębienie. Te składniki każdy ma w domu

Jak zrobić pieczeń z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1200 g karkówki
  • 250 g wołowiny
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kajzerki
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki sody

Zaczynamy od pokrojenia boczku, mięs i cebuli. To wszystko wrzucamy do maszynki i mielimy. Mięso mielone doprawiamy pieprzem i kolendrą, gorczycą oraz solą. Przyprawy dokładnie rozcieramy i dodajemy do mięsa. Dosypujemy też majeranek, ½ łyżeczki sody, która zastąpi jajko. 

Wyrabiamy masę i przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę mięsną dokładnie przy tym uciskamy. Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy pieczeń jest już gotowa.

Pieczeń od Tomasza Strzelczyka rozpływa się w ustach

Po około godzinnym pieczeniu pieczeń jest już gotowa. Danie pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Jest niesamowicie soczysta, delikatna i bardzo krucha. Ta rewelacyjna pieczeń będzie smakować z ziemniakami, buraczkami lub ulubiona sałatą. 

Warto ją przyrządzić na świąteczny obiad, bo zachwyci każdego biesiadnika. Mięciutkie i soczyste mięso podbije podniebienia nie tylko dorosłych, ale też dzieci. Danie jest delikatne i znakomite w smaku. Pisaliśmy o pysznym schabie w sosie pieczarkowym. Radziliśmy, jak zrobić pieczeń, która nie zawiera ani grama mięsa. 

pieczeń
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/@ODDASZFARTUCHA