Smakosze.pl Przepisy Zamiast schabu użyłam zaskakującego mięsa. Kotlety wyszły 100 razy lepsze niż zwykłe
Fot. shutterstock/jacek chabraszewski

Zamiast schabu użyłam zaskakującego mięsa. Kotlety wyszły 100 razy lepsze niż zwykłe

7 września 2024

Kotlety zajmują szczególne miejsce w moim jadłospisie. Zwykle przyrządzałam je ze schabu, jednak ostatnio przyrządzam je z innego mięsa. Wychodzą soczyste jak nigdy dotąd, dlatego polecam ten sprawdzony przepis.

Kotlety z karkówki zamiast ze schabu

Kotlety schabowe uwielbia wielu z nas . Też często je robiłam na obiad. Smaczne danie szybko znikało z talerzy. Jednak teraz przyrządzam kotlety z karkówki . Marynuję je w mleku i cebuli, a danie wychodzi, że palce lizać .

Takie kotlety są 100 razy lepsze od tych ze schabu. Mięciutkie, soczyste i delikatne dosłownie rozpływają się w ustach. Rodzina nie może się ich nachwalić. Taki rezultat osiągam dzięki temu przepisowi . Znajdziesz go poniżej.

karkówka
Fot. Canva/Saaster
Wynoszą z Dino na kilogramy. Uwielbiane mięso Polaków dziś jest za darmo

Jak zrobić kotlety z karkówki?

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 litr mleka
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • mąka
  • 3 jajka
  • smalec

Przygotowanie kotletów z karkówki zacznij od umycia mięsa, pokrojenia go w plastry i rozbicia tłuczkiem. Cebulę obierz i pokrój w plastry . Mleko wymieszaj z solą i pieprzem. W misce układaj na przemian kotlety, potem cebulę i zalej mlekiem.

Miskę przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia kotlety wyjmij z mleka i cebuli . Panieruj w rozmąconym jajku, mące i bułce tartej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor na tłuszczu.

Kotlety z karkówki lepsze niż zwykle

Kotlety z karkówki wychodzą soczyste i kruche. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach . To zasługa marynaty z cebuli i mleka. Warto mięso zostawić w niej nawet na całą noc. Efekt jest wyśmienity.

Tak delikatnego i smacznego mięsa trzeba spróbować. Dlatego zerknij na ten przepis i przygotuj kotlety z karkówki na obiad . Często robię je w ten sposób. Danie smakuje całej rodzinie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić niezwykłe danie z arbuza. Przypomnieliśmy popularny przepis na przekąskę z czasów PRL-u.

kotlet
Fot. Canva/robert6666

Źródło: wyspasmaku.home.blog

Zdradziła nietypowy przepis na dżem. Polacy oszaleli na punkcie gruszkolady
We wrześniu postaw na kurki. Pyszną i pożywną zupę zrobisz w kilka chwil
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy