Zdradziła nietypowy przepis na dżem. Polacy oszaleli na punkcie gruszkolady
Jeśli lubisz pyszne przetwory, to koniecznie poznaj przepis na gruszkoladę. Połączenie gruszek z uwielbianym smakołykiem zapewnia doskonały efekt. Przepis od Kobiety z Zachodu szturmem zdobywa Internet.
Gruszkolada, czyli niebo w gębie
Późnym latem i wczesną jesienią gruszki smakują najlepiej. Dlatego warto zaopatrzyć się w te pyszne owoce i przyrządzić z nich nie lada smakołyk. Patent na niego ma Kobieta z Zachodu, która na platformie YouTube prezentuje przepisy kulinarne i porady ogrodnicze. Popularna youtuberka prezentuje autorską recepturę na gruszkoladę, czyli połączenie gruszek z czekoladą gorzką i mleczną.
Ten apetyczny dżem na jej kanale YouTube ma już ponad 12 tysięcy wyświetleń. Kobieta z Zachodu ten smakołyk robi z dodatkiem żurawiny oraz galaretki cytrynowej i agrestowej. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Kobieta z Zachodu. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Najpierw kroimy arbuza. Potem kilka prostych kroków i mamy zniewalające danieJak zrobić gruszkoladę?
Składniki:
- ok. 3 kg obranych gruszek
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ½ szklanki żurawiny
- 2 czekolady gorzkie
- 2 czekolady mleczne
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka agrestowa
- ½ szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie przetworów zacznij od obrania gruszek i pokrojenia ich w niedużą kostkę. Gruszki muszą być bardzo dojrzałe. Wyciśnij sok z cytryny. Wlej ją do garnka z gruszkami. To zapobiegnie brązowieniu gruszek. Do gotujących się gruszek dołóż żurawinę. Wsyp cukier waniliowy, a gdy gruszki już się rozpadną, wsyp wiórki kokosowe.
Wymieszaj składniki i gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Następnie dołóż czekoladę mleczną i gorzką. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Pod koniec całego gotowania, czyli po 60- 90 minutach, wsyp galaretki. Wymieszaj i zaraz nalewaj do słoiczków. Nie pasteryzujemy przetworów. Słoiki ustaw do góry dnem.
Gruszkolada zachwyca smakiem
Gruszkolada wychodzi pyszna. Jest słodka, ale ma też kwaskowatą nutkę. Wiórki kokosowe dodają jej ciekawego smaku. Taki rarytas z owoców i czekolady będzie jak znalazł do pieczywa, tortów i deserów. Gruszkolada zachwyci małych i dużych łasuchów.
Ten dżem z gruszek i czekolady robi się w prosty sposób. Gotowanie zajmuje około 90 minut, a efekt jest wyśmienity. Warto łączyć czekoladę mleczną i gorzką, by nie zasłodzić gruszek. Kobieta z Zachodu zna się na gotowaniu i warto wypróbować jej przepis.
Pisaliśmy o tym, jak zrobić domową kostkę rosołową. Polecaliśmy przepis na wyśmienity ketchup z dyni.
Źródło: YouTube/Kobieta z Zachodu