Smakosze.pl

Łukasz Modelski

Hit kuchni PRL okazał się pyszny. Dzieci natychmiast się go nauczyły

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Łukasz Modelski

Hit przyjęć i prywatek czasów PRL to niespodziewane odkrycie tej jesieni. Danie proste, smaczne i aromatyczne. W sam raz na tę porę roku

Odkrycie po latach

Zmieniają się kulinarne mody. Coś, co przez niemal cały PRL można było spotkać na każdym przyjęciu – od dyplomatycznego po domowe, zupełnie zniknęło z kuchennego pejzażu. Niesłusznie. Do tego dania warto wrócić. Jest zaskakująco pyszne i tak proste, że nawet dziecko sobie z nim poradzi.

To właśnie dzieci poprosiły mnie o więcej, kiedy dla żartu, a może z sentymentu przygotowałem kilka sztuk tej przekąski. Skończyło się na całej misce.
 

Projekt bez nazwy.jpg
Łukasz Modelski



 

 

kluski

Te błyskawiczne kluseczki robię z 3 składników. Pasują do wszystkiego, od zup po dania główne

CZYTAJ DALEJ
karkówka

Ten przepis na karkówkę dostałam od cioci. Teraz jest wielkim hitem w moim domu

CZYTAJ DALEJ

Szybko i rodzinnie

Miałem akurat nagrzany piec, pomyślałem, że zanim go wyłączę, wykorzystam go jeszcze przez chwilę. Nie wiem, skąd pojawiła się myśl o powrocie do dania zapamiętanego z dzieciństwa, ale podziałało.

Proste składniki z lodówki i szuflady, kilka minut w piecu i gotowe. Zawołałem dzieci, chciałem, żeby spróbowały tej nieznanej potrawy. Zachwyciły się. Zmusiły mnie do zrobienia całej blachy. Drugą wypełniliśmy już wspólnie.

 

Projekt bez nazwy(1).jpg
Łukasz Modelski


 

Piękny zapach w całym domu

Śliwki, boczek, wykałaczki. Dzieci wciągnęły się w przygotowania. Nie skończyło się na degustacji, miska pełna błyskawicznie znikającego przysmaku zapewniła nam rodzinną kolację a aromat wędzenia i pieczenia unosił się w całym domu.  

Nie wiem, kiedy teraz będziemy piekli śliwki w boczku, ale zdaje się, że bardzo szybko. Przekąska z mojego dzieciństwa dołączyła do listy domowych przebojów.

 

IMG_3908.jpg
Łukasz Modelski

 

Suszone śliwki zapiekane w wędzonym boczku

Składniki:

  • Dowolna liczba suszonych, najlepiej podwędzanych, śliwek
  • Odpowiadająca im liczba plasterków wędzonego boczku
  • Wykałaczki
     

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piec do 200 stopni
Każdą śliwkę ciasno owijamy płatem boczku. Niektórzy wolą pojedynczo, inni – podwójnie.
Przebijamy śliwkę wykałaczką tak, by przechodziła przez końcówkę płata boczku
Układamy śliwki na papierze do pieczenia i na blasze lub kratce wkładamy do piekarnika
Pieczemy ok. 15-20 minut, aż boczek zrobi się lekko kruchy
Podajemy natychmiast

Koniecznie trzeba obserwować piekarnik. Boczek powinien się skurczyć i ściśle przylegać do śliwek. Jeśli mamy śliwki bardziej wilgotne (np. suska sechlońska), warto włożyć je do piekarnika na niższy poziom i piec nieco dłużej. Śliwki nie powinny być zbyt mokre.  
Niektórzy, przed owinięciem śliwki boczkiem, lekko smarują go musztardą.

 

IMG_3935.jpg
Łukasz Modelski



 

Tagi:

piekarnikWieprzowinaDanie

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Łukasz Modelski

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >