Najpierw kroimy arbuza. Potem kilka prostych kroków i mamy zniewalające danie
Co się stanie, gdy pokroimy arbuza, a potem upieczemy i zamarynujemy? Zyskamy obłędnie pyszne danie, które będzie rarytasem nie tylko dla miłośników kuchni roślinnej. Polecamy doskonały patent na arbuza.
Arbuz zdrowia i smaku nam doda
Arbuz słynie z dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Dostarcza nam witamin A, C i witamin z grupy B. Bogaty jest w beta-karoten, potas, wapń, fosfor i magnez. Nasycony jest też przeciwutleniaczami, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Jedzenie tego owocu polecane jest osobom na diecie i dla mających problemy z układem krążenia. Arbuza cenimy za smak, za to, że świetnie nawadnia i orzeźwia. Z tego owocu możemy zrobić wyjątkowego wegańskiego tuńczyka. Wystarczy pokroić arbuza, zrobić pyszną marynatę, potem upiec owoc i zanurzać w doskonałym sosie.
Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepszaJak zrobić wegańskiego tuńczyka z arbuza?
Składniki:
- 1 mały arbuz
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 5 łyżeczek sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 arkusz skruszonych glonów nori
Arbuza kroimy na małe kawałki i przygotowujemy marynatę. W misce mieszamy oleje, dodajemy sos sojowy i glony. Mieszamy i do marynaty wkładamy kawałki arbuza. Owoc zostawiamy w niej na około 5 godzin.
Po upływie tego czasu wyjmujemy arbuza z marynaty i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie arbuza zanurzamy w marynacie i obtaczamy w ziarnach sezamu. Nasze danie jest już gotowe do jedzenia.
Wegański tuńczyk z arbuza zaskoczy smakiem
To danie możemy podać jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi lub nawet podczas świąt. Będzie ciekawym kulinarnym urozmaiceniem tradycyjnej kuchni. Wegański tuńczyk z arbuza zaskoczy smakiem gości i dostarczy nowych wrażeń.
Takie danie polubią zapewne smakosze kuchni wegańskiej. Soczysty i aromatyczny tuńczyk z arbuza wart jest przygotowania. Jego smak przypadnie do gustu nie tylko weganom. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić sałatkę ryżową z pora. Radziliśmy też, jakiego maku użyć do kutii i makowca.
Źródło: noizz.pl