We wrześniu postaw na kurki. Pyszną i pożywną zupę zrobisz w kilka chwil
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Z tych aromatycznych grzybów możemy przygotować wiele pysznych dań. Jednym z moich ulubionych jest zupa. Zupa kurkowa jest prosta w przygotowaniu, pożywna i lekka. Sprawdzi się doskonale na szybki obiad.
Z kurek przyrządzisz wiele pysznych dań
Do tego stopnia uwielbiam kurki, że mogłabym jeść je bez przerwy. Jajecznica, czy gołąbki z ich dodatkiem smakują po prostu obłędnie. Z kurek zrobimy również aromatyczny sos do mięsa, a także pożywne zupy.
Zupę z kurek każdy robi nieco inaczej. Niektórzy podają ją w formie kremu, inni gotują na udku z kurczaka. Ja natomiast stawiam na aromatyczny, warzywny bulion, grzyby i ziemniaki. Zupa wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej.
Wrzucam do ziemniaków na zimę i mam problem z głowy. Też zaczniesz tak robić Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdroweDo przygotowania zupy kurkowej potrzebujesz niewielu składników
Zupa z kurek jest prostą, lecz niezwykle aromatyczną zupą. Ugotowanie obiadu zajmuje dosłownie parę chwil. Z podanych składników przygotujesz danie dla 3-4 osób.
Składniki:
- 400 g kurek
- 2 duże ziemniaki
- marchewka
- duża cebula
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- koperek
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy mielonej
- śmietana 12% do podania (opcjonalnie)
Jak ugotować aromatyczną zupę?
Na początku przygotuj delikatny bulion. Do garnka włóż pół cebuli, obraną marchewkę, pietruszkę, por. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Wlej 1 l zimnej wody i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie oczyść i obierz kurki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle razem z resztą cebuli. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Z bulionu wyjmij warzywa. Pokrój w kostkę marchewkę i pietruszkę i wrzuć razem z ziemniakami do garnka. Bulion dopraw do smaku solą.
Gdy ziemniaki się ugotują, dodaj kurki i gotuj kolejne 5-7 minut. Dodaj szczyptę kurkumy i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Zupę z kurek możesz podać z gęstą śmietaną. Smacznego.
Na obiad polecamy również zapiekankę ziemniaczaną Strzelczyka oraz steki z kalafiora pieczone w piekarniku. Palce lizać.
Źródło: kwestiasmaku.com