Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > We wrześniu postaw na kurki. Pyszną i pożywną zupę zrobisz w kilka chwil
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.09.2024 08:50

We wrześniu postaw na kurki. Pyszną i pożywną zupę zrobisz w kilka chwil

zupa z kurek
Fot. Canva/minadezha

Sezon na kurki trwa w najlepsze. Z tych aromatycznych grzybów możemy przygotować wiele pysznych dań. Jednym z moich ulubionych jest zupa. Zupa kurkowa jest prosta w przygotowaniu, pożywna i lekka. Sprawdzi się doskonale na szybki obiad.

Z kurek przyrządzisz wiele pysznych dań

Do tego stopnia uwielbiam kurki, że mogłabym jeść je bez przerwy. Jajecznica, czy gołąbki z ich dodatkiem smakują po prostu obłędnie. Z kurek zrobimy również aromatyczny sos do mięsa, a także pożywne zupy.

Zupę z kurek każdy robi nieco inaczej. Niektórzy podają ją w formie kremu, inni gotują na udku z kurczaka. Ja natomiast stawiam na aromatyczny, warzywny bulion, grzyby i ziemniaki. Zupa wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej.

kurki.jpg
Fot. Canva/Lesyy
Wrzucam do ziemniaków na zimę i mam problem z głowy. Też zaczniesz tak robić Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdrowe

Do przygotowania zupy kurkowej potrzebujesz niewielu składników

Zupa z kurek jest prostą, lecz niezwykle aromatyczną zupą. Ugotowanie obiadu zajmuje dosłownie parę chwil. Z podanych składników przygotujesz danie dla 3-4 osób.

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 2 duże ziemniaki
  • marchewka
  • duża cebula
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • koperek
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy mielonej
  • śmietana 12% do podania (opcjonalnie)

Jak ugotować aromatyczną zupę?

Na początku przygotuj delikatny bulion. Do garnka włóż pół cebuli, obraną marchewkę, pietruszkę, por. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Wlej 1 l zimnej wody i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

W tym czasie oczyść i obierz kurki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle razem z resztą cebuli. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Z bulionu wyjmij warzywa. Pokrój w kostkę marchewkę i pietruszkę i wrzuć razem z ziemniakami do garnka. Bulion dopraw do smaku solą.

Gdy ziemniaki się ugotują, dodaj kurki i gotuj kolejne 5-7 minut. Dodaj szczyptę kurkumy i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Zupę z kurek możesz podać z gęstą śmietaną. Smacznego.

Na obiad polecamy również zapiekankę ziemniaczaną Strzelczyka oraz steki z kalafiora pieczone w piekarniku. Palce lizać.

zupa z kurek.jpg
Fot. Canva/minadezha

Źródło: kwestiasmaku.com

Tagi: Zupa Obiad Grzyby