Nie ma lepszej surówki z kapusty pekińskiej. Sekretem jest aromatyczny sos
Surówka z kapusty pekińskiej jest pysznym dodatkiem do wielu dań mięsnych i wegetariańskich. Przygotujesz ją z kilku podstawowych składników. Najważniejszy jest jednak sos. Prosty, lecz niezwykle aromatyczny.
Surówka z pekińskiej poleca się na obiad
Większość z nas do surówki z kapusty pekińskiej dodaje majonez. Surówka ta wcale nie musi być ciężka. Możemy przygotować ją w nieco innej wersji. Będzie kolorowo, zdrowo i smacznie. Wystarczy, że do poszatkowanej kapusty dodamy kilka warzyw i wszystko połączymy z aromatycznym sosem.
Surówka z kapusty pekińskiej jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Będzie doskonale komponować się ze schabowymi, mielonymi, roladami wołowymi, kurczakiem, czy pyzami z mięsem.
Zapomnij o czosnku i cebuli. Na kaszel najlepszy jest syrop z tej przyprawyJak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w przygotowaniu. Sos dodaje jej rewelacyjnego smaku
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- czerwona papryka
- pół małej puszki kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- mała cebula czerwona
- mały ogórek zielony
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- koper
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
Surówka z kapusty pekińskiej - przygotowanie
Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, ogórki i kukurydzę. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z cytryną, posiekanym koperkiem i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Sos wlej do przygotowanych składników.
Wymieszaj całość i odstaw na 15-20 minut, by składniki się połączyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Polecamy również obłędną zapiekankę na obiad, a także zapomniane kiszonki. Są zdrowe i pyszne.
Źródło: gotujwstylueko.pl