Zamiast wyrzucać skórkę z cytryny, włóż ją do lodówki. Efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania
Skórka z cytryny nie powinna lądować w koszu. Nawet jeśli nie planujecie jej dodać do dania, nadal znajdzie się dobre zastosowanie. Warto umieścić resztki owocu w lodówce. Rezultat z pewnością wam się spodoba.
Skórka z cytryny jako odświeżacz
Choć jedzenie najczęściej przechowujemy w szczelnych opakowaniach, czasem zdarza się, że jego zapach przechodzi do przestrzeni lodówki. Zdarza się też, że coś się zepsuje podczas przechowywania. W takiej sytuacji pokrojona na mniejsze kawałki skórka z cytryny sprawdzi się idealnie.
Wrzucona do miseczki i wstawiona do lodówki w mig zneutralizuje przykre zapachy. Jest to możliwe za sprawą zgromadzonych w odpadzie olejków eterycznych, które uwalniają się do powietrza, z czasem dominując nad mniej pożądanymi woniami.
Skórkę z cytryny warto namoczyć
Zanurzenie resztek owocu w chłodnej wodzie z kranu jest świetnym sposobem na uzyskanie aromatycznego dodatku, który użyć można do sporządzenia uniwersalnego płynu sprzątania. Wystarczy połączyć ocet i zlaną znad moczonych skórek z cytryny wodę w stosunku 1:1.
Przelany do spryskiwacza pomoże wyczyścić m.in. zaschnięte plamy z jedzenie obecne na kuchennym blacie czy płycie grzewczej oraz usuwać kamień z elementów czajnika, czy dzbanka na wodę. Dla lepszych efektów powierzchnie przetarte roztworem można posypać sodą oczyszczoną i delikatnie wyszorować. Brud nie ma szans.
Nie tylko skórka z cytryny pomoże posprzątać
Cytryna może być czymś więcej niż tylko składnikiem potraw czy smacznym dodatkiem do herbaty. Wspomniane już wyżej zastosowanie skórki z cytryny jako odświeżacza do lodówki to nie jedyny przykład użycia cytrusa w roli środka pomagającego w utrzymaniu czystej kuchni.
Z artykułów na naszej stronie dowiecie się m.in. jak wykorzystać cały owoc do umycia mikrofalówki . W tym materiale natomiast zbieramy wskazówki dotyczące sprzątania z sokiem z cytryny .