Wzięła zwiędniętą natkę pietruszki i piorunem przywróciła jej jędrność. Zapamiętaj ten patent
Natka pietruszki jest wyjątkowo zdrowa, ale też niestety bardzo delikatna. Szybko więdnie i traci świeżość. Jednak w łatwy sposób możemy przywrócić jej jędrność. Warto skorzystać ze skutecznego patentu i cieszyć się świeżą natką pietruszki. Twoje zdrowie i dania na tym skorzystają.
Natka pietruszki jeste bogata w witaminy
Natka pietruszki ma wyjątkowe właściwości nie tylko kulinarne, ale też lecznicze. Wzbogaca smak dań i kanapek. Zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich warzyw i owoców. Oprócz tego bogata jest w witaminę E i K, błonnik, kwas foliowy, a także magnez, potas, wapń, sód, mangan, miedź i cynk.
Nie traci swoich cennych wartości podczas zamrażania i suszenia. Chroni przed infekcjami, zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej, obniża ciśnienie krwi i zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Zapobiega też chorobom oczu i ma właściwości antyrakowe, wspiera układ pokarmowy, reguluje metabolizm i łagodzi bóle menstruacyjne. Niestety dość szybko więdnie. Jednak mamy patent dzięki, któremu zachowamy jędrność natki pietruszki na dłużej.
Nie espresso, nie mrożona. Kawa „parzona" w ten sposób jest najlepsza na gorące dniNatka pietruszki - taka zdrowa, a taka delikatna
Natka pietruszki jest wyjątkowo zdrowa i pełna cennych wartości odżywczych. Przy tym jest niezwykle delikatna i podatna na więdnięcie. Dość szybko traci świeżość i jędrność, a przez to apetyczny wygląd. Jednak jest skuteczny sposób na odświeżenie natki pietruszki. Jaki?
Przygotowujemy zwiędniętą natkę pietruszki i gorącą wodę w kubeczku. Odcinamy z pęczka natki końcówki łodyg i wstawiamy na chwilę pęczek do kubeczka z gorącą wodą. Po chwili pęczek natki wkładamy do słoika z zimną wodą i całość wstawiamy do lodówki. Już po chwili natka będzie jędrna, ale w chłodzie można ją przechowywać przez dłuższy czas.
Inne sposoby na świeżą natkę pietruszki
Natkę pietruszki lub koperek można też zanurzyć na jakiś czas w chłodnej wodzie, a po wyjęciu włożyć pęczek do lodówki. Zielenina dzięki temu nie będzie tak zwiędnięta i szybko stanie się bardziej świeża. Z natki pietruszki warto korzystać przez cały rok. Możną ją suszyć i mrozić.
Natka pietruszki ma duży wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Przyspiesza też metabolizm i sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Warto posypywać dania natką pietruszki i dodawać ją do kanapek i przekąsek. Pisaliśmy o mrożeniu natki pietruszki. Radziliśmy też, jak wyhodować natkę w domu.
Źródło: medonet.pl, TikTok/@dietetyczka_anetka, gotujmy.pl, przepisy.pl