Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie wiedziałam, jak wybierać najlepsze porzeczki. Sąsiadka dała mi kilka cennych wskazówek

Nie wiedziałam, jak wybierać najlepsze porzeczki. Sąsiadka dała mi kilka cennych wskazówek

Najlepsze porzeczki
canva/elxeneize

Najlepsze porzeczki znaleźć można właśnie teraz. Dotychczas myślałam, że wszystkie są równie cenne. Sąsiadka jednak poradziła mi, bym częściej kupowała czarne owoce. Wszystkie są smaczne, ale to z najciemniejszych wyciśniemy najwięcej.

Najlepsze porzeczki są czarne

Jeśli podobnie jak ja kiedyś czujecie się zagubieni podczas zakupu letnich owoców, zapoznanie się ze wskazówkami dotyczącymi ich zastosowania i wartości odżywczych z pewnością ułatwi wybór właściwego produktu. 

Choć do tej pory często sięgałam po czerwone, kwaśne jagody, sąsiadka zachęciła mnie do wyboru czarnych. Powiedziała, że zawierają znacznie więcej witaminy C i można przygotować z nich świetny sok na zimę. Sama odkryłam jeszcze, że po zamrożeniu idealnie nadają się do schłodzenia wody w upały i przygotowania letnich koktajli.  

Spytałam babcię o przepis na jej słynny dżem z agrestu. Nie uwierzyłam, gdy wymieniła jedynie 2 składniki

Porzeczka biała i czerwona też są cenne

Choć skusiły mnie obietnice sąsiadki — i już nawet mam spory zapas specjałów z czarnej porzeczki — nie stronię od zakupu pozostałych. Co prawda doczytałam, że ciemny wariant owocu dostarcza najwięcej antocyjanów — związków, które zapobiegają nowotworzeniu i uszkodzeniom komórek — i wzmacniającej naczynia krwionośne rutyny, ale mają nieco inny smak.

Do wypieków drożdżowych zdecydowanie bardziej moim zdaniem pasuje kwaśna porzeczka czerwona, a biała z kolei pięknie prezentuje się w ciastach z galaretką. Obie są przy tym bogate w tylko nieznacznie mniejszą ilość potrzebnych naszemu organizmowi pierwiastków i witamin.

Nietypowe zastosowania porzeczki

W jednej z książek kucharskich poświęconych kuchni roślinnej znalazłam pomysł na potrawkę z fasoli z dodatkiem czerwonych porzeczek. Danie wydaje mi się jeszcze bardziej intrygujące niż porzeczkowa galaretka, która zachowuje swoją konsystencję dzięki znacznej zawartości pektyn w tym owocu.

Polecam oczywiście przepis na dżem z porzeczki czarnej, który znajdziecie na naszej stronie. Być może zainteresuje was też prosta szarlotka z bezą, w której jabłka zastępujemy świeżymi porzeczkami. Kontrastowe smaki zachwycają od pierwszego kęsa.

Sąsiadka wskazała najlepsze porzeczki.png
canva/boggy22