Smakosze.pl Przepisy Zamień mąkę na inny składnik. Biszkopt wyjdzie jeszcze lepszy
canva/imagedepotpro

Zamień mąkę na inny składnik. Biszkopt wyjdzie jeszcze lepszy

9 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Biszkopt z mąki ziemniaczanej jest ciastem, które wychodzi za każdym razem. Ciasto po upieczeniu jest puszyste, wilgotne w środku. Nie kruszy się, nie pęka. Do biszkoptu nie musisz dodawać octu. Ciasto przygotujesz z mąki, jajek i cukru.

Biszkopt jest bardzo delikatnym ciastem, które musimy przygotować w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie opadnie po wyjęciu z piekarnika, popęka lub pokruszy się. Jest na to jednak pewien prosty sposób. Zamiast mąki pszennej, wykorzystajmy mąkę ziemniaczaną.

Biszkopt z mąki ziemniaczanej pięknie rośnie w piekarniku, jest złocisty, puszysty i wychodzi za każdym razem. Biszkopt pieczemy przez 35 minut w 175 stopniach C, następnie zostawiamy w piekarniku na kolejne 20 minut. Nie uchylamy drzwi. Biszkopt zacznie się delikatnie chłodzić.

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie wyjmujemy go z blachy lub tortownicy, dzielimy na blaty i rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Biszkopt doskonale sprawdzi się na domowy tort. Możemy przełożyć go również kremem śmietanowym i dżemem. Takie ciasto będzie świetnym dodatkiem do kawy.

Puszysty biszkopt z mąki ziemniaczanej

Składniki:

  • szklanka mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

  • opakowanie cukru z wanilią

  • 6 jajek

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Biszkopt bez mąki pszennej. Przepis krok po kroku

Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie stopniowo dosypuj cukier i cukier z wanilią. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując.

Gdy składniki dobrze się połączą, dosypuj przesianą mąkę i mieszaj delikatnie łyżką. Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika, piecz 35 minut.

Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w środku blachę na kolejne 20 minut. Nie otwieraj drzwi. Biszkopt wyjmij, ostudź, przekrój i przygotuj tort lub ciasto.

Zostały Ci jeszcze pierniczki ze świąt? Przygotujesz z nich wyśmienite ciasto piernikowe . Świetnym dodatkiem do kawy jest także ciasto marchewkowe bez jajek . Ciasta znikną błyskawicznie.

Biszkopt przełożony kremem i dżemem
canva/ john shepherd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy