Zamień mąkę na inny składnik. Biszkopt wyjdzie jeszcze lepszy
Biszkopt z mąki ziemniaczanej jest ciastem, które wychodzi za każdym razem. Ciasto po upieczeniu jest puszyste, wilgotne w środku. Nie kruszy się, nie pęka. Do biszkoptu nie musisz dodawać octu. Ciasto przygotujesz z mąki, jajek i cukru.
Biszkopt jest bardzo delikatnym ciastem, które musimy przygotować w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie opadnie po wyjęciu z piekarnika, popęka lub pokruszy się. Jest na to jednak pewien prosty sposób. Zamiast mąki pszennej, wykorzystajmy mąkę ziemniaczaną.
Biszkopt z mąki ziemniaczanej pięknie rośnie w piekarniku, jest złocisty, puszysty i wychodzi za każdym razem. Biszkopt pieczemy przez 35 minut w 175 stopniach C, następnie zostawiamy w piekarniku na kolejne 20 minut. Nie uchylamy drzwi. Biszkopt zacznie się delikatnie chłodzić.
Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie wyjmujemy go z blachy lub tortownicy, dzielimy na blaty i rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Biszkopt doskonale sprawdzi się na domowy tort. Możemy przełożyć go również kremem śmietanowym i dżemem. Takie ciasto będzie świetnym dodatkiem do kawy.
Puszysty biszkopt z mąki ziemniaczanej
Składniki:
-
szklanka mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki drobnego cukru
-
opakowanie cukru z wanilią
-
6 jajek
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Biszkopt bez mąki pszennej. Przepis krok po kroku
Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie stopniowo dosypuj cukier i cukier z wanilią. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując.
Gdy składniki dobrze się połączą, dosypuj przesianą mąkę i mieszaj delikatnie łyżką. Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika, piecz 35 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w środku blachę na kolejne 20 minut. Nie otwieraj drzwi. Biszkopt wyjmij, ostudź, przekrój i przygotuj tort lub ciasto.
Zostały Ci jeszcze pierniczki ze świąt? Przygotujesz z nich wyśmienite ciasto piernikowe . Świetnym dodatkiem do kawy jest także ciasto marchewkowe bez jajek . Ciasta znikną błyskawicznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie do wiary, ile zapłacimy za tort w restauracji Lewandowskiego. Cena odbiera mowę
-
Z liści laurowych zrobisz napój, który wzmocni stawy i kości. Nie ma cenniejszej receptury
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama