Smakosze.pl Przepisy Zanurzam schab w uwielbianym napoju. Kotlety aż rozpadają się pod widelcem
Fot. Shutterstock

Zanurzam schab w uwielbianym napoju. Kotlety aż rozpadają się pod widelcem

22 września 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów. Niemal każda gospodyni ma swój wyjątkowy patent na to kultowe danie. Mało kto jednak wie, że kotlety zanurzone w uwielbianym napoju stają się wyjątkowo kruche i soczyste. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama.

Kotlety schabowe w nowej odsłonie

Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Można je przygotować na wiele zaskakujących sposobów np. dodając do panierki nietypowe składniki lub piekąc je w piekarniku. Można również zamarynować wcześniej mięso w nietypowym napoju. Dzięki temu będą kruche i soczyste, do tego stopnia, że będą same rozpadać się pod widelcem. O takim efekcie marzy wielu szefów kuchni.

kotlety schabowe przed rozbiciem
fot. Canva
Dania zakazała, a Polacy jedzą bez przerwy. Są szkodliwe dla zdrowia

Kotlety schabowe marynowane w uwielbianym napoju

Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze - takie kotlety schabowe są prawdziwym ideałem. Okazuje się, że sekretem ich smaku może być wcześniejsze zamarynowanie mięsa w coca-coli . Zawarty w napoju kwas fosforowy pomga rozbić białka mięsa, przez co kotlety stają się kruche i soczyste. Słodki posmak coli świetnie komponuje się też z przyprawami. Jak przygotować takie kotlety? Odpowiedź poniżej!

Kotlety schabowe marynowane w coca coli

Lista składników:

  • kilka plastrów schabu
  • szklanka coca - coli
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj ze sobą szklankę coca - coli z wędzoną papryką, solą i pieprzem. Zanurz w niej plastry schabu i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie obtocz każdy z plastrów schabu w jajku i bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż do złotego koloru.

Kotlety schabowe będą doskonale smakować z ziemniaczanym puree oraz surówką z kiszonych ogórków .

schabowy
fot. Canva
Nikt mi nie wierzy co wlewam do żeberek. Taki obiad zawsze wychodzi
Folię aluminiową zwiń w kulkę i włóż do szafy. Efekty zdumiewają każdego
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy