Najlepsza, kultowa surówka z kiszonych ogórków. Pasuje do każdego obiadu i nigdy się nie nudzi
Surówka z kiszonych ogórków spodoba się nawet wybrednym. Wykonanie zdrowego rarytasu jest bardzo proste, a składniki znajdziemy w niemal każdym sklepie. Musicie spróbować — pasuje do wielu dań, a smak zachwyca od pierwszego kęsa.
Przepis na surówkę z kiszonych ogórków
Soczysta, kwaśna i orzeźwiająca — taka jest surówka na bazie popularnej kiszonki. Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, tworząc z nimi niesamowicie przyjemną kompozycję smakową. Warto skosztować.
Składniki:
- 6-7 średnich ogórków kiszonych
- pół średniej czerwonej cebuli
- 1 winne jabłko
- 1 mała papryka czerwona
- 1 średnia marchewka
- 20-30 ml oliwy z oliwek
- natka pietruszki wedle uznania (można pominąć)
- świeżo mielony pieprz czarny
Jak zrobić świetną surówkę z ogórka kiszonego?
Ogórki wyjmujemy z zalewy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy obraną i pociętą w piórka cebulę. Paprykę płuczemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paski.
Marchewkę i jabłko także myjemy, po czym obieramy je i ścieramy na tarce o większych oczkach. Składniki dodajemy do ogórków i cebuli. Wlewamy też oliwę z oliwek i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, jeśli jej używamy. Surówkę mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Do czego pasuje surówka z ogórka kiszonego?
Kwaśna kompozycja z powodzeniem podkreśli smak różnych kotletów — zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Podajcie ją np. do soczystych mielonych z pieczarkami czy schabowego bez kości.
Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na surówki. Rarytas z kapusty kiszonej będzie pasował przede wszystkim do ryby. Sycącą kompozycję na bazie czerwonej fasoli zjecie ze smakiem nawet solo, jeśli tylko dodacie do niej makaronu.