Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad
canva/fotokris

Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

25 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad i zostało Ci trochę wczorajszego chleba? Możesz zatem przygotować prostą i pyszną zapiekankę z czerstwego chleba. Nasz patent na niedrogi obiad, będzie też doskonałym sposobem na niemarnowanie żywności i zjadanie jej do ostatniego okruszka.

Proponowana przez nas potrawa doskonale wpisuje się w styl Zero waste. Jest to dążenie do generowania jak najmniejszej ilości odpadów, a dzięki temu dbanie o środowisko. Nasze danie jest więc ukłonem w stronę ekologii, ale dobrym rozwiązaniem ekonomicznym. Możemy się bowiem najeść, wykorzystując to, co mamy w domu pod ręką.

Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Składniki:

  • pół bochenka czerstwego chleba

  • 1 strąk papryki

  • 20 dag szynki w kawałku

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

  • 1/2 szklanki mleka

  • natka pietruszki

  • 15 dag żółtego sera

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie zapiekanki

Czerstwy lub wczorajszy chleb pokrój na kromki, a potem w większą kostkę. Podsusz go na patelni.

Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę.

Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę i mleko. Rozmieszaj widelcem, dopraw solą i pieprzem, połącz z posiekaną natką pietruszki. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Wsyp do niego chleb, posyp papryką i szynką, polej masą jajeczno-śmietanową. Wierzch posyp startym serem.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i zapiekaj 15-20 minut, aż ser rozpuści się i lekko zrumieni.

Jeśli szukasz innych pomysłów na wykorzystanie czerstwego chleba, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na chleb w jajku . Poznasz też sposoby na odświeżenie czerstwego pieczywa .

chleb
chleb

Źródło zdjęcia: canva/Jasmina81

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy