Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad i zostało Ci trochę wczorajszego chleba? Możesz zatem przygotować prostą i pyszną zapiekankę z czerstwego chleba. Nasz patent na niedrogi obiad, będzie też doskonałym sposobem na niemarnowanie żywności i zjadanie jej do ostatniego okruszka.
Proponowana przez nas potrawa doskonale wpisuje się w styl Zero waste. Jest to dążenie do generowania jak najmniejszej ilości odpadów, a dzięki temu dbanie o środowisko. Nasze danie jest więc ukłonem w stronę ekologii, ale dobrym rozwiązaniem ekonomicznym. Możemy się bowiem najeść, wykorzystując to, co mamy w domu pod ręką.
Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad
Składniki:
-
pół bochenka czerstwego chleba
-
1 strąk papryki
-
20 dag szynki w kawałku
-
2 jajka
-
1/2 szklanki śmietanki kremówki
-
1/2 szklanki mleka
-
natka pietruszki
-
15 dag żółtego sera
-
sól, pieprz
-
olej
Przygotowanie zapiekanki
Czerstwy lub wczorajszy chleb pokrój na kromki, a potem w większą kostkę. Podsusz go na patelni.
Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę.
Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę i mleko. Rozmieszaj widelcem, dopraw solą i pieprzem, połącz z posiekaną natką pietruszki. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Wsyp do niego chleb, posyp papryką i szynką, polej masą jajeczno-śmietanową. Wierzch posyp startym serem.
Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i zapiekaj 15-20 minut, aż ser rozpuści się i lekko zrumieni.
Jeśli szukasz innych pomysłów na wykorzystanie czerstwego chleba, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na chleb w jajku . Poznasz też sposoby na odświeżenie czerstwego pieczywa .
Źródło zdjęcia: canva/Jasmina81
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku