Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w 1 dodatku
Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Ziemniaki, szynka, cebula i ser zapieczone z aksamitnym sosem beszamelowym to rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Z pewnością nie pożałujesz.
Tomasz Strzelczyk dzieli się z fanami świetnymi pomysłami na proste i pyszne dania. Niedawno na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube opublikował przepis na zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem szynki parzonej, cebuli, sera. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Tomasz Strzelczyk wyjaśnił krok po kroku, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną na obiad. Danie jest gotowe błyskawicznie- kiedy ziemniaki się gotowały, kucharz przygotował resztę składników i sos. Strzelczyk zaznaczył również, żeby czosnek dodać do cebuli z szynką pod sam koniec smażenia, w przeciwnym razie będzie gorzki i straci aromat.
Przysłowiową wisienką na torcie w zapiekance ziemniaczanej jest aromatyczny sos beszamelowy. Tomasz Strzelczyk sos przygotował z kilku składników: masła, mąki, mleka i przypraw. Sos jest gęsty, kremowy i świetnie łączy się z ziemniakami i szynką.
Pomysł na tani obiad, czyli zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 kg młodych ziemniaków
-
200 g ulubionej szynki lub wędliny w plastrach
-
2 cebule czerwone
-
3 ząbki czosnku
-
50 g żółtego sera
-
olej lub masło klarowane do smażenia
Składniki na sos beszamelowy:
-
400 ml mleka
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki masła
-
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-
szczypta soli i pieprzu mielonego
Zapiekanka ziemniaczana przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku jest sos beszamelowy
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w piórka, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę szynkę (kilka plasterków zostaw, żeby poukładać na wierzch naczynia żaroodpornego), zetrzyj na tarce ser.
Gdy ziemniaki są już miękkie, odcedź je i przełóż od razu do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż na nim szynkę, następnie dodaj cebulę i smaż około 10 minut.
Na patelnię dodaj czosnek, dokładnie wymieszaj i oprósz pieprzem, przełóż do ziemniaków. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło na najmniejszym ogniu, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Do rondla stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Pod koniec dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
Sos wlej do zapiekanki, wyłóż kilka plasterków szynki i całość oprósz startym serem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 25 minut, smacznego.
Przygotuj również inne dania według przepisu Tomasza Strzelczyka. Gorąco polecam letnie gołąbki z mięsem mielonym i warzywami oraz filety z kurczaka nadziewane bobem , cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zetrzyj na tarce i dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą cudownie soczyste i obłędnie pyszne
-
Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Amerykański patent nie ma sobie równych
-
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyk
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube