Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste
![Letnie gołąbki od Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/1920/3os_Ega_Da_As8_I8_M5q_Lvxg_QL_Letnie_golabki_od_Strzelczyka_459fec6dd4.png)
Szukacie przepisu na letnie gołąbki? Być może skusi was znakomita wersja zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka. Kucharz zawija farsz dwukrotnie — najpierw w plastry cukinii, a później w kapustę. Całość wychodzi bardzo smaczna i pięknie wygląda. Spróbujecie?
Tomasz Strzelczyk zna się na gotowaniu jak mało kto. Jego przepis na letnie gołąbki zachwyca doborem dodatków. Lekko słodka cukinia idealnie komponuje się z młodą kapustą i delikatnym farszem z ryżu, marchewki i mięsa mielonego. Smaku dopełnia wyrazisty sos pomidorowy. Skusicie się?
Przepis na letnie gołąbki według Tomasza Strzelczyka
Składniki na gołąbki:
2 niezbyt duże główki młodej kapusty
3 średnie cukinie
300 g ugotowanego ryżu
250 g mielonego mięsa wieprzowego
2 niezbyt duże cebule
1 większa marchewka
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ziół prowansalskich
4-6 liści laurowych
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos pomidorowy:
700 ml passaty pomidorowej
200 ml śmietanki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki ostre musztardy
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować letnie gołąbki? Przepis Tomasza Strzelczyka jest znakomity
Cukinię płuczemy i kroimy ją wzdłuż na długie i cienkie paseczki przy pomocy mandoliny. Małe kawałki, które pozostaną, siekamy i dodajemy do ryżu. Cebule obieramy i kroimy ją drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywo do czasu, aż się zrumieni.
Po chwili wrzucamy marchewkę i dusimy przez kilka minut. Wrzucamy do miski z farszem wraz z mięsem. Całość solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz, słodką paprykę oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich. Mieszamy i wyrabiamy masę.
Kapustę oczyszczamy i dzielimy ją na liście. Usuwamy z nich twarde elementy łodygi, po czym delikatnie uderzamy w nie tępą stroną noża. Dzięki temu zabiegowi zmiękną na tyle, by nie było konieczne parzenie warzywa.
Paski cukinii układamy obok siebie po trzy sztuki tak, aby utworzyły coś w rodzaju płatu, z którego uda się przygotować małą roladkę. Każdy z nich wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Następnie pojedynczy pakunek zawijamy w liść kapusty.
Gotowe gołąbki układamy w dużym garnku. Pomiędzy nimi umieszczamy liście laurowe. Passatę łączymy ze śmietanką, musztardą i przyprawami na sos. Masę wlewamy go do naczynia z gołąbkami i przykrywamy. Dusimy przez 90 minut na niewielkim ogniu lub pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z cukinią. Koniecznie spróbujcie przyrządzonego na jej bazie pysznego sezonowego bigosu. Być może też zasmakuje wam to proste leczo.
![Tomasz Strzelczyk zna przepis na letnie gołąbki](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1c7DpPiiht6UEsEKPdFyT4/bf8fb2dd80293a34327960d44a9d999a/Tomasz_Strzelczyk_zna_przepis_na_letnie_go____bki.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd
Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców
Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki bez gotowania? Potrzebujesz jedynie piekarnika, nie da się łatwiej
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Pies spadł na kobietę](https://images.iberion.media/images/origin/Pies_spadl_na_kobiete_9dc1e876ff.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![para staruszków](https://images.iberion.media/images/origin/para_staruszkow_2cd5688411.jpg)