Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste

Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste

Letnie gołąbki od Strzelczyka
canva/Nataly Hanin

Szukacie przepisu na letnie gołąbki? Być może skusi was znakomita wersja zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka. Kucharz zawija farsz dwukrotnie — najpierw w plastry cukinii, a później w kapustę. Całość wychodzi bardzo smaczna i pięknie wygląda. Spróbujecie?

Tomasz Strzelczyk zna się na gotowaniu jak mało kto. Jego przepis na letnie gołąbki zachwyca doborem dodatków. Lekko słodka cukinia idealnie komponuje się z młodą kapustą i delikatnym farszem z ryżu, marchewki i mięsa mielonego. Smaku dopełnia wyrazisty sos pomidorowy. Skusicie się?

Przepis na letnie gołąbki według Tomasza Strzelczyka

Składniki na gołąbki:

  • 2 niezbyt duże główki młodej kapusty

  • 3 średnie cukinie

  • 300 g ugotowanego ryżu

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 niezbyt duże cebule

  • 1 większa marchewka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • 4-6 liści laurowych

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 700 ml passaty pomidorowej

  • 200 ml śmietanki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 łyżeczki ostre musztardy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować letnie gołąbki? Przepis Tomasza Strzelczyka jest znakomity

Cukinię płuczemy i kroimy ją wzdłuż na długie i cienkie paseczki przy pomocy mandoliny. Małe kawałki, które pozostaną, siekamy i dodajemy do ryżu. Cebule obieramy i kroimy ją drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywo do czasu, aż się zrumieni.

Po chwili wrzucamy marchewkę i dusimy przez kilka minut. Wrzucamy do miski z farszem wraz z mięsem. Całość solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz, słodką paprykę oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich. Mieszamy i wyrabiamy masę.

Kapustę oczyszczamy i dzielimy ją na liście. Usuwamy z nich twarde elementy łodygi, po czym delikatnie uderzamy w nie tępą stroną noża. Dzięki temu zabiegowi zmiękną na tyle, by nie było konieczne parzenie warzywa.

Paski cukinii układamy obok siebie po trzy sztuki tak, aby utworzyły coś w rodzaju płatu, z którego uda się przygotować małą roladkę. Każdy z nich wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Następnie pojedynczy pakunek zawijamy w liść kapusty.

Gotowe gołąbki układamy w dużym garnku. Pomiędzy nimi umieszczamy liście laurowe. Passatę łączymy ze śmietanką, musztardą i przyprawami na sos. Masę wlewamy go do naczynia z gołąbkami i przykrywamy. Dusimy przez 90 minut na niewielkim ogniu lub pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z cukinią. Koniecznie spróbujcie przyrządzonego na jej bazie pysznego sezonowego bigosu. Być może też zasmakuje wam to proste leczo.

Tomasz Strzelczyk zna przepis na letnie gołąbki
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA