Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyki
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem to niezwykła odsłona tradycyjnych placków. Danie jest bardzo aromatyczne, chrupiące i pełne smaku. Do placków dodaj również czosnek i suszone oregano, a każdy będzie prosił o dokładkę.
Do przygotowania placków ziemniaczanych z pomidorem i szczypiorkiem potrzebujemy wyłącznie kilku składników, placki są więc pomysłem na tani i przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny, nawet w najbardziej zabiegane dni. Placki są prostym i szybkim daniem.
Najsmaczniejsze placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem uzyskamy, kiedy dodamy soczystego, dojrzałego, słodkiego pomidora. Do placków dodajmy również czerwoną cebulę, czosnek i oregano, gdyż świetnie podkreślą smak całej potrawy.
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem podajmy z ulubionymi dodatkami, np. z kwaśną śmietaną, gulaszem lub ulubionym sosem. Placki smażmy na oleju roślinnym, a zaraz po usmażeniu przełóżmy je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Pyszna alternatywa dla klasyki
Składniki:
500 g ziemniaków
3- 4 łyżki mąki pszennej
jajko
duży, soczysty pomidor
duży ząbek czosnku
pół czerwonej cebuli
3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
szczypta suszonego oregano
pół łyżeczki soli, pieprz mielony
olej roślinny do smażenia
śmietana 18% do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem? Wszyscy pokochają je od pierwszego kęsa
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie przełóż do miski i odstaw, żeby oddały nadmiar wody. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę również zetrzyj na tarce.
Do odsączonych z wody ziemniaków wbij jajko, dodaj pomidora, czosnek, cebulę, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, oregano i wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby wsyp jeszcze jedną łyżkę mąki.
Placki smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby nie były tłuste i podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam kwaśną śmietanę.
Doskonałe placki przygotujesz również z żółtym serem i z dodatkiem majonezu. Placki są chrupiące i bardzo smaczne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd
Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców
Źródło: smaker