Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Szukacie pomysłu na niedrogi i pyszny obiad? Może skusicie się na zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem? Jest prosta do przygotowania, a potrzebne składniki z pewnością macie pod ręką. Wystarczy je pokroić, ziemniaki podgotować, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika.
Zapiekanki mają wiele zalet. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z niewyszukanych składników i doskonale nadają się do odgrzewania.
Po skomponowaniu i ułożeniu całości w żaroodpornym naczyniu wystarczy nam tylko czekać, aż całość się zapiecze. Tę robotę na szczęście robi za nas piekarnik, więc my w tym czasie możemy przygotować surówkę.
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem
Składniki:
-
1,5 kg ziemniaków
-
2 cebule
-
olej
-
25 dag szynki
-
15 dag żółtego sera w kawałku
-
2 jajka
-
200 ml śmietanki 30 proc.
-
gałka muszkatołowa
-
słodka mielona papryka
-
sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut, aż zmiękną. Odcedź je, przestudź.
Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w kostkę. Zeszklij ją na 2 łyżkach oleju. Dodaj pokrojoną w paski szynkę i smaż całość kilka minut.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przełóż do niego połowę ziemniaków. Wyłóż na nie połowę cebuli z szynką, posyp połową startego sera. Przykryj resztą ziemniaków.
Jajka rozkłóć ze śmietanką. Masę dopraw do smaku gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Polej nią zapiekankę.
Na wierzch wyłóż resztę cebuli i szynki. Całość posyp pozostałym żółtym serem. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na zapiekankę ryżową z mięsem mielonym , a także na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami .
Źródło zdjęcia: canva/fullempty Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
-
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
-
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: szefpoleca