Smakosze.pl
zapiekanka

canva/pixelshot

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Smaczne danie dla całej rodziny

23 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Chcecie przygotować pyszny obiad za grosze? Proponujemy smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Jest nim zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki znajdziecie w kuchni. Jeden dodatek z pewnością zaskoczy niejednego smakosza, ale doda całości niebywałego smaku. Mowa o ogórkach kiszonych. Co jeszcze będzie nam potrzebne?

Dania z piekarnika są nie tylko zdrowe, ale też zwykle łatwe do przygotowania. Zwłaszcza jeśli są nimi zapiekanki. Ich bazę stanowią zazwyczaj produkty bogate w skrobię, a więc ziemniaki, makaron, kasza czy ryż.

cepeliny

Prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Klasyczny, kresowy specjał na 2 sposoby

CZYTAJ DALEJ

Dodatkami smakowymi i zwiększającymi wartość odżywczą są przeróżne składniki, które mamy właśnie pod ręką. Często jest to wędlina, żółty ser, ale też warzywa. Do dzisiejszej zapiekanki dodamy kiszone ogórki, które może niektórych trochę zaskoczą, jednak doskonale zaostrzą smak całej potrawy.

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonymi i ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • 20 dag ryżu

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 czerwona papryka

  • 15 dag żółtego sera

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki

Ryż opłucz, ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przemieszaj go widelcem, wystudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż, mieszając.

Do cebuli dodaj mielone mięso. Całość podsmaż, co jakiś czas mieszając. Oprósz solą i pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy, duś kilka minut.

Ogórki kiszone i oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Układaj w nim kolejno warstwy ryżu, mięsa i warzyw. Posyp serem. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem, a także na zapiekankę makaronową.

ryż

ryż

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alledobre

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >