Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Smaczne danie dla całej rodziny
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.03.2022 01:00

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Smaczne danie dla całej rodziny

zapiekanka
canva/pixelshot

Chcecie przygotować pyszny obiad za grosze? Proponujemy smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Jest nim zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki znajdziecie w kuchni. Jeden dodatek z pewnością zaskoczy niejednego smakosza, ale doda całości niebywałego smaku. Mowa o ogórkach kiszonych. Co jeszcze będzie nam potrzebne?

Dania z piekarnika są nie tylko zdrowe, ale też zwykle łatwe do przygotowania. Zwłaszcza jeśli są nimi zapiekanki. Ich bazę stanowią zazwyczaj produkty bogate w skrobię, a więc ziemniaki, makaron, kasza czy ryż.

Dodatkami smakowymi i zwiększającymi wartość odżywczą są przeróżne składniki, które mamy właśnie pod ręką. Często jest to wędlina, żółty ser, ale też warzywa. Do dzisiejszej zapiekanki dodamy kiszone ogórki, które może niektórych trochę zaskoczą, jednak doskonale zaostrzą smak całej potrawy.

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonymi i ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • 20 dag ryżu

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 czerwona papryka

  • 15 dag żółtego sera

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki

Ryż opłucz, ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przemieszaj go widelcem, wystudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż, mieszając.

Do cebuli dodaj mielone mięso. Całość podsmaż, co jakiś czas mieszając. Oprósz solą i pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy, duś kilka minut.

Ogórki kiszone i oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Układaj w nim kolejno warstwy ryżu, mięsa i warzyw. Posyp serem. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem, a także na zapiekankę makaronową.

ryż
ryż

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alledobre

Zapraszamy na nasz Instagram