Zapomnij o beczce. Ten sposób kiszenia kapusty jest 100 razy lepszy
Kiszona kapusta jest ulubionym dodatkiem obiadowym wszystkich Polaków. Czas na kiszenie, ale zapomnij, aby robić to w beczce. Istnieje znacznie lepszy sposób. Poznaj go, a kapustę będziesz przygotowywać tylko tą metodą. Dokładną instrukcję znajdziesz w dalszej części tekstu.
Kiszona kapusta przysmakiem Polaków
Tradycyjna polska kuchnia słynie z kiszonek. Nasze serca skradły nie tylko ogórki , ale przede wszystkim kiszona kapusta. Jest doskonałym dodatkiem, który pasuje do wielu dań, sprawiając, że smakują jeszcze lepiej.
Kapustę zazwyczaj kisi się w beczce, ale znaleźliśmy znacznie lepszy sposób. Beczkę zostaw na inną okazję i czytaj dalej. W dalszej części pozna nie tylko sam sposób, ale też dokładną instrukcję.
Jak kisić kapustę?
Beczka przez lata była sprawdzonym sposobem na kieszenie kapusty. Zajmuje jednak sporo miejsca i jest bardzo ciężka. Istnieje jednak lepszy i prostszy sposób. Wystarczy, że masz pod ręką kilka większych słoików a kiszona kapusta wyjdzie, jak się patrzy. Jej smak jest tak samo doskonały, a przygotowanie jeszcze prostsze. O tym, jak kisić kapustę w słoikach, dowiesz się więcej za chwilę. Poniżej znajdziesz niezbędne produkty.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 40 g soli
- 3 ziarna gorczycy
- słoiki
Kiszona kapusta lepsza niż z beczki
Kapustę obierz z zewnętrznych uszkodzonych liści. Następnie dokładnie ją umyj i osusz. Warzywo drobno poszatkuj i przełóż do miski. Zasyp solą, wymieszaj i pozostaw na godzinę.
Po tym czasie dodaj ziarna gorczycy i ponownie wymieszaj. Kapustę przekładaj do słoików i ugniataj drewnianą łyżką. Słoiki szczelnie zakręć i umieść je z ciemnym miejscu. Po czterech dniach spróbuj kapusty i sprawdź, czy jest gotowa. Jeżeli nie będzie, pozostaw ją na kilka następnych dni i powtórz test. Gotową kapustę przechowuj w lodówce i zjedz ją w ciągu maksymalnie trzech tygodni .