Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp do klusek śląskich. Będą smaczniejsze i zyskają kolor słońca
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.09.2024 17:03

Wsyp do klusek śląskich. Będą smaczniejsze i zyskają kolor słońca

kluski śląskie
Fot. Canva/Karolina Grabowska

Kluski śląskie smakują z mięsami i sosami. Teraz można nieco urozmaicić to danie. Dzięki prostemu zabiegowi kluski śląskie nabiorą pięknej barwy. Zjesz je z prawdziwym apetytem i poprosisz o dokładkę. 

Kluski śląskie pełne smaku

Kluski śląskie cieszą się dużym powodzeniem. Lubiane są nie tylko na Śląsku, ale w całym kraju. Podaje się je na obiad z mięsem i sosami. Kluski śląskie smakują też z podsmażoną cebulkę. Danie robi się z ziemniaków w prosty sposób. 

Teraz można przyrządzić je w nowej odsłonie. Wszystko dzięki kurkumie, która trafi do masy ziemniaczanej. Ta przyprawa w intensywnie żółtym kolorze sprawi, że kluski śląskie nabiorą słonecznej barwy. Będę cieszyć oko i staną się jeszcze smaczniejsze. Poniżej znajdziesz przepis na kluski śląskie z kurkumą. 

kurkuma
Fot. Canva/happylark
Pokrój, wrzuć do słoja i zalej wodą. Ta jesienna mikstura ma niezwykłe właściwości

Jak zrobić kluski śląskie z kurkumą?

Składniki:

  • 1,20 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 4 litry wody do gotowania

Przygotowanie dania zacznij od porządnego wyszorowania ziemniaków. Ugotuj je w łupinkach i odstaw do wystygnięcia. Następnie ziemniaki obierz i zmiel w maszynce. Wsyp mąkę wymieszaną z kurkumą. Dodaj sól i jajka. 

Składniki połącz i ciasto wyrabiaj ręką, by powstała gładka masa. Uformuj wałek, odcinaj kawałki i formuj kulki z ciasta. Lekko je spłaszczaj, rób palcem wgłębienie. Kluski gotuj w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia powinny się gotować 6 minut na wolnym ogniu. 

Kluski śląskie smaczne jak nigdy dotąd

Kluski śląskie z dodatkiem kurkumy zyskują nie tylko nową barwę. Ich smak też się zmienia i to na lepsze. Kluski stają się bardziej pikantne, ale można wyczuć w nich też delikatnie słodką nutkę. To zasługa dodania do masy przyprawy.

Warto w ten sposób zrobić kluski śląskie. Przyciągają wzrok na talerzu i smakują, że palce lizać. Odrobina kurkumy gwarantuje taki efekt. Wypróbuj ten przepis i zrób kluski śląskie w kolorze słońca. Pisaliśmy, jakich części z kurczaka powinniśmy unikać. Podawaliśmy przepis na zapiekankę z wątróbki. 

kluski śląskie
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: doradcasmaku.pl