Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o cebuli. Kotlety mielone Wachowicz są wyraziste dzięki innemu dodatkowi
Canva/shura72, Facebook/Ewa Wachowicz

Zapomnij o cebuli. Kotlety mielone Wachowicz są wyraziste dzięki innemu dodatkowi

29 czerwca 2023

Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej lubianych dań obiadowych. Dodajemy do nich cebulę, czasem natkę pietruszki czy startą cukinię. Jednak dodatek, który proponuje Ewa Wachowicz, może zaskoczyć wiele osób. Chętnie jadamy go na przekąskę, ale w mielonych?

Kotlety mielone- pomysł na szybki obiad

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Może zrobisz kotlety mielone? To danie obiadowe można przyrządzić szybko i w prosty sposób. Dodajemy do mielonych bułkę, cebulę, a czasem cukinię. Jednak pomysł Ewy Wachowicz na kotlety mielone może budzić kontrowersje.

Kotlety mielone ze śledziem solonym? Czy ktoś próbował takiej wersji mielonych? Jeśli nie, to może warto wypróbować przepis Ewy Wachowicz. Smak solonego śledzia nadaje charakteru kotletom i sprawia, że mają bardzo wyrazisty smak . Polecamy przepis z dodatkiem tej zdrowej ryby.

Jadasz fasolkę szparagową ze zrumienioną bułką? Z tym dodatkiem będzie o wiele zdrowsza

Jak przygotować mielone ze śledziem solonym?

Składniki:

  • 600g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g śledzia solonego
  • pieprz
  • mąką do obtoczenia
  • smalec do smażenia

Mięso przekładamy do miski i mieszamy z mielonym śledziem. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym smalcu.

Po wyjęciu z patelni- kotlety mielone odsączamy na ręczniku papierowym. Ewa Wachowicz poleca, żeby serwować te kotlety z panczkrautem, czyli ciapkapustą po śląsku. Składa się ona z ugotowanych ziemniaków, kiszonej kapusty, boczku, skwarek i kiełbasy. Istnieją też wersje wegetariańskie ciapkapusty.

Śledź w kotlecie mielonym, czyli pomysł Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz proponuje, by do mielonych dodać mielonego śledzia. Ten pomysł wywodzi się z Górnego Śląska. Ta potrawa nosi nazwę karminadle . Jest popularnym śląskim daniem. Dodaje się do niego jajko, bułkę namoczoną, cebulę, czosnek i majeranek.

Śledzie dostarczają nam kwasów omega-3, a także fosforu, miedzi cynku. Śledzie zawierają też witaminę D3. Jedzenie śledzi wspiera układ krążenia, układ nerwowy, pracę mózgu i serca. Pisaliśmy o kotletach mielonych z cukinią. Podawaliśmy na mielone z tuńczykiem i czosnkiem.

Canva/peredniankina
Canva/peredniankina

Źródło: ewawachowicz.pl

Co jeść, a czego unikać wieczorem? Prosta recepta na dobry sen
Pokazał wszystkim, jak robi chleb w jajku. Złapiesz się za głowę na widok tych dodatków
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy