Zapomnij o cebuli. Kotlety mielone Wachowicz są wyraziste dzięki innemu dodatkowi
Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej lubianych dań obiadowych. Dodajemy do nich cebulę, czasem natkę pietruszki czy startą cukinię. Jednak dodatek, który proponuje Ewa Wachowicz, może zaskoczyć wiele osób. Chętnie jadamy go na przekąskę, ale w mielonych?
Kotlety mielone- pomysł na szybki obiad
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Może zrobisz kotlety mielone? To danie obiadowe można przyrządzić szybko i w prosty sposób. Dodajemy do mielonych bułkę, cebulę, a czasem cukinię. Jednak pomysł Ewy Wachowicz na kotlety mielone może budzić kontrowersje.
Kotlety mielone ze śledziem solonym? Czy ktoś próbował takiej wersji mielonych? Jeśli nie, to może warto wypróbować przepis Ewy Wachowicz. Smak solonego śledzia nadaje charakteru kotletom i sprawia, że mają bardzo wyrazisty smak . Polecamy przepis z dodatkiem tej zdrowej ryby.
Jak przygotować mielone ze śledziem solonym?
Składniki:
- 600g mielonego mięsa wieprzowego
- 150 g śledzia solonego
- pieprz
- mąką do obtoczenia
- smalec do smażenia
Mięso przekładamy do miski i mieszamy z mielonym śledziem. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym smalcu.
Po wyjęciu z patelni- kotlety mielone odsączamy na ręczniku papierowym. Ewa Wachowicz poleca, żeby serwować te kotlety z panczkrautem, czyli ciapkapustą po śląsku. Składa się ona z ugotowanych ziemniaków, kiszonej kapusty, boczku, skwarek i kiełbasy. Istnieją też wersje wegetariańskie ciapkapusty.
Śledź w kotlecie mielonym, czyli pomysł Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz proponuje, by do mielonych dodać mielonego śledzia. Ten pomysł wywodzi się z Górnego Śląska. Ta potrawa nosi nazwę karminadle . Jest popularnym śląskim daniem. Dodaje się do niego jajko, bułkę namoczoną, cebulę, czosnek i majeranek.
Śledzie dostarczają nam kwasów omega-3, a także fosforu, miedzi cynku. Śledzie zawierają też witaminę D3. Jedzenie śledzi wspiera układ krążenia, układ nerwowy, pracę mózgu i serca. Pisaliśmy o kotletach mielonych z cukinią. Podawaliśmy na mielone z tuńczykiem i czosnkiem.
Źródło: ewawachowicz.pl