Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zwykłe mielone to przeżytek. Najlepsze kotlety zrobisz z ukochanego warzywa, kosztuje teraz grosze
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.06.2023 12:42

Zwykłe mielone to przeżytek. Najlepsze kotlety zrobisz z ukochanego warzywa, kosztuje teraz grosze

kotlety
Canva

Jeśli znudziły ci się kotlety mielone, a chciałbyś spróbować czegoś pysznego i zupełnie nowego, to mamy pewną propozycję. Polecamy kotlety ziemniaczane, które są smacznym daniem na letni obiad. Dodatek tuńczyka i czosnku dodaje wyrazistości tym kotletom.

Zastąp kotlety mielone innym daniem

Kotlety mielone są lubianym daniem obiadowym Polaków. Przygotowuje się je często i w prosty sposób. Jednak każda nawet najbardziej pyszna potrawa, może się trochę znudzić. Jeśli chciałbyś zamienić mięso na popularne warzywo, które pewnie masz w swojej kuchni, to dobrze trafiłeś.

Kotlety ziemniaczane są pyszną propozycją na obiad podczas ciepłych dni. Przygotowuje się je z dodatkiem tuńczyka i przypraw. Będą smakowały z letnimi warzywami i surówkami. Jeśli chcesz spróbować nowego chrupiącego dania, to będzie to pyszny wybór. Kotlety z ziemniaków szybko przygotujesz.

Skandaliczne nagranie z Biedronki, szok co zrobił klient. Kasjerka zachowała zimną krew

Jak przygotować kotlety ziemniaczane?

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • puszka tuńczyka
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • bułka tarta do panierki

Ziemniaki obieramy, gotujemy i miażdżymy. Dodajemy tuńczyka w sosie własnym, sól, pieprz. Dodajemy parmezan albo inny twardy ser. Ser ścieramy na tarce, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dorzucamy koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dosypać bułki tartej. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Nie używamy tu jajka. Wkładamy na patelnię ze smalcem. Smażymy, żeby kotlety były złote i chrupiące. 

Kotlety ziemniaczane- chrupiący przysmak

Kotlety z ziemniaków są niezwykle chrupiące, a czosnek dodaje im wspaniałego aromatu. Do ogórków idealnie pasuje surówka z ogórków małosolnych. Można też podawać je z ryżem. Kotlety ziemniaczane są dobrym źródłem witaminy C oraz witaminy B6.

Oprócz tego te chrupiące kotlety dostarczą nam miedzi, fosforu i potasu, a także żelaza. Ich jedzenie ze względu na wartości ziemniaków, poprawią pracę serca, a witamina B6 złagodzi stres i napięcia. Pisaliśmy o kotletach z sosem pieczarkowym. Podawaliśmy też przepis na kotlety ziemniaczane z niespodzianką. 

kotlety
YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Źródło: YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI