Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jabłku i gruszce. Do surówki z marchewki najlepiej pasuje ten owoc
Fot. Canva/Ohotnik

Zapomnij o jabłku i gruszce. Do surówki z marchewki najlepiej pasuje ten owoc

8 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz, że surówka z marchewki może smakować jeszcze lepiej? Zamiast jabłka dodaj do niej inny owoc, który odmieni smak tego klasycznego dodatku do obiadu. Koniecznie poznaj przepis, a dowiesz się, jak odmienić smak surówki.

Surówka z marchewki to nie tylko smak

Klasycznym, a zarazem ulubionym dodatkiem do obiadu jest surówka z marchewki. Zazwyczaj podaje się ją z dodatkiem jabłka lub gruszki, dzięki czemu jest odpowiednio słodka i nie wychodzi zbyt mdła. Okazuje się, że można te owoce zastąpić zupełnie innym składnikiem. Dowiesz się o nim więcej za chwilę, a teraz przejdźmy do rzeczy najistotniejszej.

Wszyscy doceniają smak surówki, ale nikt nie zwróci uwagi na bogactwo zawartych w niej wartości odżywczych. Jej główny składnik, czyli marchew, zawiera mało kalorii, ale bogata jest w witaminy z grupy A, C, K oraz B6. Taki skład gwarantuje poprawne funkcjonowanie organizmu, ale też wzmacnia odporność. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się jak przygotować surówkę z marchewki.

pomarańcz.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Takie nadziewane muszelki podam na andrzejki. Wyglądają bajecznie, przygotowanie to pestka

Z czego składa się surówka z marchewki?

Głównym składnikiem surówki jest oczywiście marchew, ale ona sama nie zagwarantuje odpowiedniego smaku. Niezbędny jest także zamiennik jabłka, którym jest… pomarańcz. Choć owoc może dziwić, w takim połączeniu smakuje naprawdę dobrze. Nada surówce soczystości, ale też słodyczy i sporą dawkę witaminy C. Niezbędne będą także inne dodatki, które poznasz sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 pomarańcz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Surówka z marchewki i pomarańczy - przepis

Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania marchewek. Następnie umyj je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywo przełóż do miski. Pomarańcz obierz ze skóry, pokrój w małą kostkę i dodaj do marchewki. Wlej sok z cytryny oraz oliwę.

Całość dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, surówka jest gotowa. Wystarczy, że podasz ją na obiad, a na pewno zachwyci wszystkich. Wypróbuj przepis, a nie zawiedziesz się.

Sprawdź, jaką promocje przygotowało Dino oraz wypróbuj danie z fasoli .

surówka.jpg
Fot. Canva/iaroshenko
Przepłacamy za nie w sklepach, a rosną nam pod nosem. Sezon na te grzyby właśnie trwa
To najgorsza ryba, jaką możesz kupić na święta. Omijaj szerokim łukiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy