Przepłacamy za nie w sklepach, a rosną nam pod nosem. Sezon na te grzyby właśnie trwa
Wydawać by się mogło, że sezon na grzyby dobiega już końca. Jednak właśnie teraz jeden z gatunków dopiero zaczyna się pokazywać. Warto go zbierać, bo jest smaczny i ceniony ze względu na wartości odżywcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie grzyby chodzi oraz gdzie ich szukać.
Sezon na cenne grzyby rozpoczęty
Niskie temperatury, a w niektórych zakątkach kraju nawet delikatne przymrozki, prowadzą do zakończenia sezonu na grzyby. Wciąż jednak warto wybrać się do lasu na poszukiwania. Trwa sezon na boczniaki boczniaki, których należy szukać nie ściółce leśnej, a na drzewach liściastych.
Grzyb jest niezwykle cenny z racji na smak, ale przede wszystkim z uwagi na zawarte w nim witaminy i wartości odżywcze, o których dowiesz się więcej za chwilę. Jeżeli nie masz jeszcze dość grzybobrania, koniecznie wybierz się na poszukiwania boczniaków, a będziesz szukać ich, co roku.
To najgorsza ryba, jaką możesz kupić na święta. Omijaj szerokim łukiemBoczniaki mają wiele właściwości
Boczniaki są zdrowe, ponieważ zawierają łatwo przyswajalne białko, a także witaminę z grupy B oraz kwas foliowy i sole mineralne. Ponadto grzyby zawierają substancje, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Jedną z nich jest pleuran, który działa przeciwnowotworowo i wspomaga układ odpornościowy. W grzybie zawarta jest także lowastaryna, która z kolei obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Niewątpliwą zaletą jest również smak boczniaków. Najlepiej smakują po usmażeniu, bo wtedy są delikatne i lekko słodkawe. Koniecznie zbierz je i przygotuj na przykład na obiad.
Jak odróżnić boczniaki od trujacych grzybów?
Zanim wybierzesz się na poszukiwania boczniaków, musisz dowiedzieć się, jak je rozpoznać. Kapelusz grzyba może mieć średnice od 5 do nawet 25 centymetrów. Jego kolor jest jasny, wpadający nieco w odcienie szarości i brązu. Z całą pewności nie są zielone, a właśnie taki kolor ma łycznik późny, który jest trujący, a niedoświadczeni grzybiarze mylą go z boczniakiem.
Z kolei blaszki boczniaka rozchodzą się równomiernie i są usiane gęsto obok siebie. Schodzą się one w dół do nóżki, która ma wysokość do maksymalnie 4 centymetrów. Przed zebraniem grzyba warto spróbować jego smak, bo grzyb trujący będzie gorzki w smaku. Jeżeli nie będziesz mieć pewność, czy dany grzyb jest boczniakiem, lepiej zostaw go lub skontaktuj się z ekspertem.
Sprawdź także przepis na znakomite ciasto oraz zobacz, jak w łatwy sposób wyczyścić piekarnik.