Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie nadziewane muszelki podam na andrzejki. Wyglądają bajecznie, przygotowanie to pestka
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.11.2024 14:23

Takie nadziewane muszelki podam na andrzejki. Wyglądają bajecznie, przygotowanie to pestka

muszelki
Fot. YouTube/Nat_Ura

Jeśli szukasz przepisu na efektowne danie, to poznaj recepturę na wyśmienite muszelki z ciasta francuskiego. Wypełnione sałatką z tuńczykiem i jajkiem wyglądają obłędnie i tak samo smakują. Zrobisz je w prosty sposób dzięki tej recepturze. 

Pyszności z ciasta francuskiego na Wszystkich Świętych

Zawsze o tej porze zastanawiałam się , co podać na andrzejki. Teraz już nie mam dylematów za to pewność, co do pysznego dania. Wszystko dlatego, że podam muszelki z ciasta francuskiego. Efektowna potrawa pełna jest smacznej sałatki z tuńczykiem i jajkiem.

Z przygotowaniem dania poradzi sobie każdy. Wystarczy najpierw uformować muszle z ciasta francuskiego i upiec je w piekarniku. Potem trzeba przyrządzić sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Należy nadziać muszelki sałatką i dołożyć opcjonalnie jajko przepiórcze do dekoracji, lub zastąpić je kawałkiem jaja kurzego. Będzie niemal jak perła w tym okazałym daniu.  Przepis możesz zobaczyć na kanale YouTube Nat Ura. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

muszelki
Fot. YouTube/Nat_Ura
To najgorsza ryba, jaką możesz kupić na święta. Omijaj szerokim łukiem

Jak zrobić muszelki nadziane sałatką z tuńczykiem i jajkiem?

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • opcjonalnie jajka przepiórcze
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 jajko na twardo
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od rozwinięcia ciasta francuskiego i wykrojenia z niego foremką muszli. Na każdej zrób wykałaczką po 4 wgłębienia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut.

Teraz przygotuj sałatkę, którą wypełnisz muszelki. Tuńczyka odsącz z sosu i przełóż do miski. Dołóż posiekane jajko, szczypiorek i czerwoną paprykę. Składniki wymieszaj. Dodaj musztardę, majonez, sól, pieprz i ostrą paprykę. Ponownie dokładnie wymieszaj. 

Nadziewane muszelki, czyli pysznie i pięknie

Teraz wystudzone muszelki przekrój, ale nie do końca. Wnętrze każdej z nich nadziej sałatką z tuńczykiem i jajkiem. Opcjonalnie do środka muszelek możesz włożyć po jednym jajku przepiórczym. Będą stanowiły kulinarną perłę w muszelce. 

Danie prezentuje się ciekawie. Cieszy oko i aż prosi się, by go spróbować. Muszelki wypełnione apetyczną sałatką mają wyborny smak. Delikatne ciasto i wyrazista pasta świetnie do siebie pasują. Spodobają się rodzinie i będą każdemu smakować. Pisaliśmy o tym, jak ugotować rozgrzewającą zupę z dyni. Radziliśmy, jak przygotować kapustę z grochem bez namaczania. 

muszelki
Fot. YouTube/Nat_Ura