Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jajecznicy. Z jajek i pomidorów zrobisz 100 razy lepsze śniadanie
Fot. Shutterstock/Ivan Dragiev

Zapomnij o jajecznicy. Z jajek i pomidorów zrobisz 100 razy lepsze śniadanie

3 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Klasyczna jajecznica, choć smaczna i ceniona, zupełnie nie ma szans przy śniadaniu po turecku. Odkryj nowe smaki z przepisem na danie z jajek, a będziesz przyrządzać je bardzo często. Szczególnie że przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest bardzo łatwe. Poznaj sposób i zaskocz domowników.

Najlepszy sposób na śniadanie z jajek

Jajka są jednym z nielicznych produktów, które można przygotować na wiele różnych sposobów. W śniadaniowym menu nie może zabraknąć klasycznej jajecznicy, ale też jajek sadzonych, gotowanych na twardo, na miękko lub w koszulkach. Te sposoby są wszystkim dobrze znane, ale z jajek można przygotować także śniadanie po turecku.

Danie znane jest pod nazwą szakszuka i jest naprawdę genialne. Połączenie jajek z pomidorami i przyprawami gwarantuje doskonały smak. Zwykłe śniadanie może zamienić się w prawdziwą ucztą, wystarczy tylko, że podasz danie z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu.

krojenie pomidorów.jpg
Fot. Canva/Saharrr
Oto sekret zalegających w Biedronce palet. Były kierownik wszystko zdradził

Z czego składa się jajecznica po turecku?

Szakszuka swój smak zawdzięcza przede wszystkim pomidorom. Niektórzy do przygotowania dania używają tych z puszki, ale zdecydowanie lepiej postawić na świeże warzywo. Niezbędne są również jajka i przyprawy. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby nie pominąć żadnego produktu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • ½ łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta  suszonego oregano
  • 1 szczypta chilli
  • 1 szczypta kminu rzymskiego
  • kilka liści świeżej bazylii
  • pieprz sól

Szakszuka – przepis

Przygotowanie śniadania po turecku rozpocznij od sparzenia pomidorów. Następnie obierz je ze skóry i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim starty ząbek czosnku. Po chwili dodaj pomidory oraz wszystkie przyprawy.

Zwiększ ogień i energicznie wymieszaj składniki i smaż je przez około 4 minuty. Po tym czasie wbij jajka i nieco zmniejsz ogień. Szakszukę smaż, do momentu ścięcia białek. Śniadanie po turecku podawaj ze świeżą bazylią i pieczywem, a będzie smakowała obłędnie.

Sprawdź także, dlaczego Biedronka zastawiona jest paletami oraz dowiedz się, jak doczyścić przypalone naczynia .

szakszuka.jpg
Fot. Canva/Mariha-kitchen
Wymieszaj 3 składniki i wsyp do zmywarki. Usuniesz całą spaleniznę z każdego naczynia
Wrzucam do gotującej się wody i piję co rano. Odporność rośnie, a waga leci w dół
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy