Zapomnij o jarzynowej. Z ugotowanych warzyw zrobisz jeszcze lepszą sałatkę
Dla wielu z nas sałatka jarzynowa to druga pochodna rosołu. Większość warzyw jest ugotowana, całość ma więc gładką strukturę i dobrze znany smak. A gdyby tak podkręcić przepis?
Wiosenna sałatka jarzynowa
Święta Wielkanocne w 2025 roku przypadną wyjątkowo późno, po dopiero 20 kwietnia . Na stołach będzie więc miejsce na mnóstwo nowalijek , które powinny już zalewać półki warzywniaków. To świetna okazja, by świeżymi składnikami urozmaicić sałatkę jarzynową.
Po dodaniu produktów takich jak rzodkiewki, zwykła sałatka z ugotowanych ziemniaków pokaże się w zupełnie nowym wcieleniu. Także ogórki wniosą do niej odrobinę świeżości, transformując zimową sałatkę ziemniaczaną w prawdziwie wiosenne danie.

Sałatka z gotowanych ziemniaków
Sałatkę taką warto włączyć do naszego menu na dłużej niż tylko święta. Jako sposób na serwowanie ziemniaków na zimno , sprawdzi się świetnie w sezonie grillowym. Będzie błyszczała z młodymi ziemniakami. Przepis nawiązuje do niemieckich sałatek kartoflanych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
- 3-4 ogórki kiszone
- 250 ml jogurtu naturalnego
- Opcjonalnie: 1-2 łyżki majonezu
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
Ziemniaki gotujemy w całości, jedynie wyszorowane . Studzimy i obieramy z łupinek. Następnie kroimy w większą kostkę.
Rzodkiewki ścieramy na tarce lub kroimy cienko. Ogórki kroimy na plasterki. Do jogurtu przeciskamy przez praskę czosnek.

Sos jogurtowy mieszamy do smaku z majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek, zostawiając nieco do dekoracji . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki sałatki umieszczamy w misce. Zalewamy sosem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, podajemy posypane posiekaną pietruszką.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i postne gołąbki .
