Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jarzynowej. Z ugotowanych warzyw zrobisz jeszcze lepszą sałatkę
Fot. Canva/seroma72

Zapomnij o jarzynowej. Z ugotowanych warzyw zrobisz jeszcze lepszą sałatkę

5 marca 2025

Dla wielu z nas sałatka jarzynowa to druga pochodna rosołu. Większość warzyw jest ugotowana, całość ma więc gładką strukturę i dobrze znany smak. A gdyby tak podkręcić przepis?

Wiosenna sałatka jarzynowa

Święta Wielkanocne w 2025 roku przypadną wyjątkowo późno, po dopiero 20 kwietnia . Na stołach będzie więc miejsce na mnóstwo nowalijek , które powinny już zalewać półki warzywniaków. To świetna okazja, by świeżymi składnikami urozmaicić sałatkę jarzynową.

Po dodaniu produktów takich jak rzodkiewki, zwykła sałatka z ugotowanych ziemniaków pokaże się w zupełnie nowym wcieleniu. Także ogórki wniosą do niej odrobinę świeżości, transformując zimową sałatkę ziemniaczaną w prawdziwie wiosenne danie.

rzodkiewki
fot. Canva
Uważaj na ten termin, inaczej nici ze zbiorów pomidorów. Jest kluczowy, zapisz w kalendarzu

Sałatka z gotowanych ziemniaków

Sałatkę taką warto włączyć do naszego menu na dłużej niż tylko święta. Jako sposób na serwowanie ziemniaków na zimno , sprawdzi się świetnie w sezonie grillowym. Będzie błyszczała z młodymi ziemniakami. Przepis nawiązuje do niemieckich sałatek kartoflanych.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • Opcjonalnie: 1-2 łyżki majonezu
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

sałatka ziemniaczana z zieleniną

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Ziemniaki gotujemy w całości, jedynie wyszorowane . Studzimy i obieramy z łupinek. Następnie kroimy w większą kostkę.

Rzodkiewki ścieramy na tarce lub kroimy cienko. Ogórki kroimy na plasterki. Do jogurtu przeciskamy przez praskę czosnek.

ziemniaki
fot. Canva

Sos jogurtowy mieszamy do smaku z majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek, zostawiając nieco do dekoracji . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki sałatki umieszczamy w misce. Zalewamy sosem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, podajemy posypane posiekaną pietruszką.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i postne gołąbki .

sałatka z ogórkami
fot. Canva
Te naleśniki robię bez grama mąki. Wychodzą idealne w smaku
Co dodać do pieczarkowej zamiast mięsa? Zupa zachwyca smakiem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy