Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie gołąbki robię co roku w Środę Popielcową. Nikt nie narzeka, że są bez mięsa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.03.2025 13:00

Takie gołąbki robię co roku w Środę Popielcową. Nikt nie narzeka, że są bez mięsa

Gołąbki
Fot. Canva

Sposób na obiad w Środę Popielcową? Zamienić zwykłe programowo „ubogie” danie w bezmięsne ubogie danie. Zróbmy to więc z gołąbkami.

Gołąbki na Środę Popielcową

Jest wiele sposobów na wegetariańskie dania. Czy wszystkie są postne? Zależy od definicji postu. W końcu nawet bez mięsa można sprawić sobie prawdziwą ucztę.

Dlatego ci, którym zależy na poście, mogą szukać dań prostych i niewyszukanych. O gołąbkach zaś powiedzieć można wiele dobrego, ale trzeba przy tym przyznać uczciwie: są codzienne i świetnie pasują właśnie na obiad, który nie ma rzucać na kolana przepychem. Rzecz w tym, by skutecznie pozbyć się z nich mięsa.

gołąbki w naczyniu
Fot. Canva
Polacy włączą TVN o 20:50. Wszyscy na to czekali

Bezmięsne gołąbki

Czym zastąpić mięso w gołąbkach? Można oczywiście szukać rozmaitych pomysłów, ale najważniejszy mamy tuż pod nosem. Są to pieczarki. Ich grzybowy posmak i sprężysta struktura stanowić będą bardzo dobry jarski farsz.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • ¼ kg pieczarek
  • 250 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia
kapusta
Fot. Canva

Postny obiad

Ryż płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jeśli używamy ryżu w torebkach, najlepiej pozbyć się folii przed gotowaniem. Płukanie pomoże zaś pozbyć się niechcianych dodatków wynikających np. z warunków składowania.

Kapustę sparzamy w garnku lub w mikrofalówce. Rozdzielamy na liście i wykrawamy zgrubiałe części. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Koperek siekamy.

Cebulę wrzucamy na rozgrzane na patelni masło klarowane. Podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i zwiększamy ogień, by szybko wygotować z nich wodę. Następnie z powrotem go zmniejszamy i dusimy do miękkości.

pieczarki
Fot. Canva

Pod koniec smażenia farsz doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy na miskę do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z ryżem.

Gołąbki faszerujemy normalnie. Zewnętrznymi liśćmi kapusty wykładamy dno garnka. Układamy w nim gołąbki i zalewamy wodą lub bulionem (warzywnym, jeśli ma to być postny obiad).

Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Wypróbuj też przepisy na kotlety z kalafiora i zupę fasolową.

gołąbki na talerzu
Fot. Canva