Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te naleśniki robię bez grama mąki. Wychodzą idealne w smaku
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.03.2025 11:17

Te naleśniki robię bez grama mąki. Wychodzą idealne w smaku

smażenie naleśnika
Fot. Shutterstock

Choć brzmi to absurdalnie, da się usmażyć naleśniki bez mąki ani jej zamienników. Będą nieco bardziej zwarte od oryginalnych. Są jednak wysokobiałkowe, niskokaloryczne i smaczne.

Naleśniki bez mąki

Myśląc o produktach bez mąki przeważnie kierujemy się w stronę jej zamienników. Faktycznie, mielony produkt z roślin strączkowych czy nawet – co jest ostatnio modnym tematem – insektów, pozwala ograniczyć w naszej diecie gluten. Znacznie zwiększa przy tym zawartość białka kosztem węglowodanów, co jest dobrym dla zdrowia posunięciem.

Jednak możliwa jest też całkowita eliminacja mąki z naleśników. Zastępujemy je masą z jajek i jogurtu. Ten ostatni, dzięki zawartości dwutlenku węgla, da jajecznemu ciastu lekkie napowietrzenie. Całość będzie zaś lekka i dopasowana do nawet restrykcyjnej diety ketogenicznej czy bezglutenowej.

ciasto z jajkami
Fot. Canva
Co zrobić, aby sernik nie opadał? Oto najlepszy patent, zasługuje na medal

Naleśniki z jajka i jogurtu

Naleśniki takie doskonale sprawdzą się jako baza krokietów. Kiedy nie mamy pomysłu, jak je zastosować, pomyślmy o omletach. To w końcu dość pokrewne dania, których bazą jest usmażona masa jajeczna.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g jogurtu greckiego
  • Sól, masło klarowane do smażenia
mieszanie ciasta
Fot. Canva

Bezglutenowe naleśniki

Jajka miksujemy ze szczyptą soli na gładką, napowietrzoną masę. Dodajemy jogurt i jeszcze raz miksujemy do połączenia składników. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu.

Patelnię przesmarowujemy lekko masłem klarowanym. Ma ono być zaledwie cieniutką warstewką na powierzchni. Wylewamy porcje naleśników i smażymy przez ok. 2 minuty. 

ciasto na naleśnik
Fot. Canva

Po przewróceniu smażymy naleśniki na złocisto jeszcze przez ok. minutę. Zdejmujemy i układamy na kopczyk. Jeśli przygotowujemy nadziewane naleśniki, zawijamy je delikatnie, by ich nie przerwać.

Wypróbuj też przepisy na zupę cebulową i postną zapiekankę.

naleśniki
Fot. Canva