Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia robi śledzie w śmietanie inaczej niż wszyscy. Sos to mistrzostwo świata
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 05.03.2025 16:51

Moja babcia robi śledzie w śmietanie inaczej niż wszyscy. Sos to mistrzostwo świata

Śledzie w śmietanie umieszczone w misce
Fot. Shutterstock

Skrupulatnie wymoczone i zanurzone w nietypowym, ale wyjątkowo smacznym sosie. Te śledziki, na które przepis chcemy Wam zaproponować to prawdziwy rarytas. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a ich smak z pewnością zachwyci każdego. Takie danie z pewnością jest doskonałym kandydatem na przekąskę. 

Przekąska smaczna jak nigdy

Śledzie w śmietanie to fantastyczny pomysł na przegryzkę, która doskonale nada się na imprezę rodzinną. Ich niepodważalny smak oraz świetny aromat z pewnością zachwycą każdego fana tego typu dań. 

Pyszne śledzie w śmietanie
Fot. Canva/Eugeniusz Dudzinski

Przepis, który chcemy Wam dzisiaj przedstawić, jest szybki i prosty, dlatego też warto po niego sięgnąć. Jednak nie będą to klasyczne śledzie w śmietanie. Z dodatkiem jednego tajemniczego składnika, to danie uzyska zupełnie nowy smak. Będziecie je przygotowywać zdecydowanie częściej. 

Klasyczne śledzie w śmietanie są przygotowywane między innymi z dodatkiem jabłek, kwaśnej śmietany. Te, które dzisiaj poznacie, trochę się od nich różnią

Tym się różni olej rafinowany od nierafinowanego. Większość osób nie ma pojęcia, który wybrać

Śledzie w śmietanie, ale nieklasyczne

Śledzie w śmietanie z czosnkiem to fantastyczna alternatywa dla tych, które wszyscy dobrze znamy. Warto je przygotować, ponieważ jest to miła odmiana od tych klasycznych. Do przygotowania takich śledzi będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 2 płaty śledziowe
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować śledzie w jogurtowym sosie z czosnkiem?

Przygotowanie śledzi w doskonale aromatycznym sosie to bardzo dobry wybór, jeśli chcemy spróbować czegoś innego, niż te klasyczne

W pierwszej kolejności płuczemy śledzie, a następnie moczymy w zimnej wodzie lub mleku przez 2-3 godziny. Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy śledzie przestały być słone, po czym kroimy je na kilka mniejszych kawałków. 

Śledzie pokrojone na mniejsze kawałki
Fot. YouTube/SkutecznieTv

Bierzemy się za sos. Śmietanę przekładamy do miski, podobnie jogurt oraz majonez. Do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy. 

Do miski z sosem przekładamy pokrojone wcześniej śledzie. Tak przygotowaną przekąskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień. Dzięki temu smaki będą mogły się idealnie połączyć. 

Tak przygotowane śledzie podajemy, kiedy będą odpowiednio schłodzone

Pyszne śledzie w sosie jogurtowym
Fot. YouTube/SkutecznieTv

Sprawdź przepis na pyszną zupę gyros od Heni. Zobacz, jakie kotlety jedzono w czasach PRL-u.