Moja babcia robi śledzie w śmietanie inaczej niż wszyscy. Sos to mistrzostwo świata

Skrupulatnie wymoczone i zanurzone w nietypowym, ale wyjątkowo smacznym sosie. Te śledziki, na które przepis chcemy Wam zaproponować to prawdziwy rarytas. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a ich smak z pewnością zachwyci każdego. Takie danie z pewnością jest doskonałym kandydatem na przekąskę.
Przekąska smaczna jak nigdy
Śledzie w śmietanie to fantastyczny pomysł na przegryzkę, która doskonale nada się na imprezę rodzinną. Ich niepodważalny smak oraz świetny aromat z pewnością zachwycą każdego fana tego typu dań.

Przepis, który chcemy Wam dzisiaj przedstawić, jest szybki i prosty, dlatego też warto po niego sięgnąć. Jednak nie będą to klasyczne śledzie w śmietanie. Z dodatkiem jednego tajemniczego składnika, to danie uzyska zupełnie nowy smak. Będziecie je przygotowywać zdecydowanie częściej.
Klasyczne śledzie w śmietanie są przygotowywane między innymi z dodatkiem jabłek, kwaśnej śmietany. Te, które dzisiaj poznacie, trochę się od nich różnią.
Tym się różni olej rafinowany od nierafinowanego. Większość osób nie ma pojęcia, który wybraćŚledzie w śmietanie, ale nieklasyczne
Śledzie w śmietanie z czosnkiem to fantastyczna alternatywa dla tych, które wszyscy dobrze znamy. Warto je przygotować, ponieważ jest to miła odmiana od tych klasycznych. Do przygotowania takich śledzi będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2 płaty śledziowe
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować śledzie w jogurtowym sosie z czosnkiem?
Przygotowanie śledzi w doskonale aromatycznym sosie to bardzo dobry wybór, jeśli chcemy spróbować czegoś innego, niż te klasyczne.
W pierwszej kolejności płuczemy śledzie, a następnie moczymy w zimnej wodzie lub mleku przez 2-3 godziny. Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy śledzie przestały być słone, po czym kroimy je na kilka mniejszych kawałków.

Bierzemy się za sos. Śmietanę przekładamy do miski, podobnie jogurt oraz majonez. Do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy.
Do miski z sosem przekładamy pokrojone wcześniej śledzie. Tak przygotowaną przekąskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień. Dzięki temu smaki będą mogły się idealnie połączyć.
Tak przygotowane śledzie podajemy, kiedy będą odpowiednio schłodzone.

Sprawdź przepis na pyszną zupę gyros od Heni. Zobacz, jakie kotlety jedzono w czasach PRL-u.





































