Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o klasycznym jabłku z cebulką. Wątróbka w tym wydaniu nie ma sobie równych
fot. Shutterstock

Zapomnij o klasycznym jabłku z cebulką. Wątróbka w tym wydaniu nie ma sobie równych

8 listopada 2024

Wątróbka to proste w obróbce i niedrogie mięso. Niektórzy sięgają po nie niechętnie, zrażeni nazwą lub samą ideą jedzenia podrobów. Warto jednak dać jej szansę, a ten przepis jest jedną z takich szans.

Wątróbka w sosie śmietanowym

W wielu kuchniach jest tylko jeden sposób na wątróbkę, praktykowany zawsze tak samo. Należy oczyścić ją, wrzucić na masło i podać z zeszkloną cebulą pokrojoną w grube pióra i duszonymi jabłkami. Te ostatnie dodają mięsu odpowiednią kwasowość i słodycz, która przełamuje lekki mięsny smak.

Jednak wątróbka, podobnie zresztą jak inne podroby, to uniwersalny produkt, który sprawdza się w większej palecie dań, jak prezentowana poniżej, podania w aromatycznym sosie śmietanowym. Trzeba pamiętać o zasadzie, by wątróbkę dobrze oczyścić , a następnie namoczyć. Cała noc w mleku sprawia, że następnego dnia produkt jest mięciutki i delikatny jak mało które mięso.

wątróbka duszona
fot. youtube.com/prostoismacznie4151
Biedronka poszła od rana na całość. Ogromna obniżka na mięso i masło

Wątróbka w śmietanie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Prosto i Smacznie. Autorka podsmaża tam wątróbkę na łyżce masła na oleju – taka mieszanka sprawia, że masło nie przypala się . Warto pamiętać o tej technice, kiedy nie mamy pod ręką masła klarowanego.

Składniki

  • 1 opakowanie wątróbki
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • Sól, pieprz, tymianek, lubczyk, czosnek suszony
  • Masło klarowane do smażenia

Danie z wątróbki

Oczyszczoną wątróbkę namaczamy przez kilka godzin w mleku i dokładnie odsączamy. Cebulę kroimy dość grubo w pióra lub w kostkę. Na patelni rozgrzewamy grudkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę.

Kiedy zacznie się szklić, odsuwamy ją na bok, w razie potrzeby dodajemy nieco masła i wrzucamy wątróbkę . Przyprawiamy czosnkiem i tymiankiem. Smażymy, aż stanie się brązowa ze wszystkich stron, a następnie mieszamy z cebulą.

Na patelnię wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut . Następnie zdejmujemy pokrywkę i zalewamy potrawę kremówką. Mieszamy, przyprawiamy lubczykiem i gotujemy bez przykrycia do zredukowania się sosu. Wtedy wątróbka jest gotowa do podania – np. z puree z ziemniaków.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki z grzybami i mięso w słoikach .

wątróbka w śmietanie
fot. youtube.com/prostoismacznie4151
Na andrzejki każdy może zrobić sałatkę milionera. Miażdży jarzynową i śledziową smakiem
Ogromny problem z resztkami w jednym z polskich miast. Tak jego mieszkańcy postępują z jedzeniem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy