Zapomnij o klasycznym jabłku z cebulką. Wątróbka w tym wydaniu nie ma sobie równych
Wątróbka to proste w obróbce i niedrogie mięso. Niektórzy sięgają po nie niechętnie, zrażeni nazwą lub samą ideą jedzenia podrobów. Warto jednak dać jej szansę, a ten przepis jest jedną z takich szans.
Wątróbka w sosie śmietanowym
W wielu kuchniach jest tylko jeden sposób na wątróbkę, praktykowany zawsze tak samo. Należy oczyścić ją, wrzucić na masło i podać z zeszkloną cebulą pokrojoną w grube pióra i duszonymi jabłkami. Te ostatnie dodają mięsu odpowiednią kwasowość i słodycz, która przełamuje lekki mięsny smak.
Jednak wątróbka, podobnie zresztą jak inne podroby, to uniwersalny produkt, który sprawdza się w większej palecie dań, jak prezentowana poniżej, podania w aromatycznym sosie śmietanowym. Trzeba pamiętać o zasadzie, by wątróbkę dobrze oczyścić , a następnie namoczyć. Cała noc w mleku sprawia, że następnego dnia produkt jest mięciutki i delikatny jak mało które mięso.
Wątróbka w śmietanie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Prosto i Smacznie. Autorka podsmaża tam wątróbkę na łyżce masła na oleju – taka mieszanka sprawia, że masło nie przypala się . Warto pamiętać o tej technice, kiedy nie mamy pod ręką masła klarowanego.
Składniki
- 1 opakowanie wątróbki
- 1 cebula
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- Sól, pieprz, tymianek, lubczyk, czosnek suszony
- Masło klarowane do smażenia
Danie z wątróbki
Oczyszczoną wątróbkę namaczamy przez kilka godzin w mleku i dokładnie odsączamy. Cebulę kroimy dość grubo w pióra lub w kostkę. Na patelni rozgrzewamy grudkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę.
Kiedy zacznie się szklić, odsuwamy ją na bok, w razie potrzeby dodajemy nieco masła i wrzucamy wątróbkę . Przyprawiamy czosnkiem i tymiankiem. Smażymy, aż stanie się brązowa ze wszystkich stron, a następnie mieszamy z cebulą.
Na patelnię wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut . Następnie zdejmujemy pokrywkę i zalewamy potrawę kremówką. Mieszamy, przyprawiamy lubczykiem i gotujemy bez przykrycia do zredukowania się sosu. Wtedy wątróbka jest gotowa do podania – np. z puree z ziemniaków.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki z grzybami i mięso w słoikach .