Na andrzejki każdy może zrobić sałatkę milionera. Miażdży jarzynową i śledziową smakiem
Ktoś nazwał potrawę z tego przepisu sałatką milionera. Nie warto dociekać przyczyn (ceny produktów nie znajdują się wśród nich), ale warto wypróbować tę prostą i bogatą w składniki warstwową sałatkę. Nada się zwłaszcza z okazji zbliżających się andrzejek.
Sałatka na andrzejki
Sałatki to jedna z najprostszych kategorii przepisów. Wszystko rozbija się najczęściej o przygotowanie odpowiednich produktów. A w wypadku tej sałatki lista jest dość długa.
Trudy zakupów wynagradza nam jednak łatwość przygotowania. A także fakt, że można przyrządzić taką sałatkę z wyprzedzeniem. Andrzejki czy nie andrzejki, kiedy przychodzą goście, chcielibyśmy gotowanie mieć już z głowy.
Zalej wodą i wetrzyj w piekarnik. Będzie lśnił jak nowySałatka milionera
Sałatka ta ma swoje sycące składniki oraz wiele zdrowych, warzywnych komponentów. Warto przyrządzając ją powstrzymać się od nadmiaru majonezu. Skąd nazwa „sałatka milionera”? Może jeszcze z lat 90., kiedy pasowała do bogactwa czasów „Dynastii”. W naszej epoce równie dobrze można nazwać ją po prostu… sałatką.
Składniki
- 400 g piersi z indyka
- 4 jajka
- 100 g żółtego sera
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 100 ml jogurtu greckiego – część można zastąpić majonezem
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sałatka warstwowa
Pierś z indyka kroimy w kostkę i nacieramy ziołami. Po ok. 30 minutach podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony papierem kuchennym do przestygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo. Przestudzone kroimy w kostkę. Podobnie kroimy paprykę i ogórki. Cebulę drobno siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy na kilka minut do połączenia smaków.
Na dno miski wysypujemy kurczaka. Pozostałe składniki układamy warstwami, zostawiając na wierzch starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Co drugą warstwę przesmarowujemy sosem jogurtowym. Przed podaniem odstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę z ziemniaków i lżejszą wersję kotletów mielonych.