Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na andrzejki każdy może zrobić sałatkę milionera. Miażdży jarzynową i śledziową smakiem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.11.2024 06:00

Na andrzejki każdy może zrobić sałatkę milionera. Miażdży jarzynową i śledziową smakiem

Sałatka milionera
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ

Ktoś nazwał potrawę z tego przepisu sałatką milionera. Nie warto dociekać przyczyn (ceny produktów nie znajdują się wśród nich), ale warto wypróbować tę prostą i bogatą w składniki warstwową sałatkę. Nada się zwłaszcza z okazji zbliżających się andrzejek.

Sałatka na andrzejki

Sałatki to jedna z najprostszych kategorii przepisów. Wszystko rozbija się najczęściej o przygotowanie odpowiednich produktów. A w wypadku tej sałatki lista jest dość długa.

Trudy zakupów wynagradza nam jednak łatwość przygotowania. A także fakt, że można przyrządzić taką sałatkę z wyprzedzeniem. Andrzejki czy nie andrzejki, kiedy przychodzą goście, chcielibyśmy gotowanie mieć już z głowy.

sałatka warstwowa

Zalej wodą i wetrzyj w piekarnik. Będzie lśnił jak nowy

Sałatka milionera

Sałatka ta ma swoje sycące składniki oraz wiele zdrowych, warzywnych komponentów. Warto przyrządzając ją powstrzymać się od nadmiaru majonezu. Skąd nazwa „sałatka milionera”? Może jeszcze z lat 90., kiedy pasowała do bogactwa czasów „Dynastii”. W naszej epoce równie dobrze można nazwać ją po prostu… sałatką.

Składniki

  • 400 g piersi z indyka
  • 4 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 100 ml jogurtu greckiego – część można zastąpić majonezem
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sałatka warstwowa

Pierś z indyka kroimy w kostkę i nacieramy ziołami. Po ok. 30 minutach podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony papierem kuchennym do przestygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo. Przestudzone kroimy w kostkę. Podobnie kroimy paprykę i ogórki. Cebulę drobno siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy na kilka minut do połączenia smaków.

Na dno miski wysypujemy kurczaka. Pozostałe składniki układamy warstwami, zostawiając na wierzch starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Co drugą warstwę przesmarowujemy sosem jogurtowym. Przed podaniem odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z ziemniaków i lżejszą wersję kotletów mielonych.

sałatka z jajkiem