Smakosze.pl Porady Zapomnij o obieraniu pieczarek. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób
Canva / victorcoscaron

Zapomnij o obieraniu pieczarek. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób

24 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Obierasz pieczarki przez ich użyciem? Popełniasz wielki błąd. Przez to niepotrzebne działanie tracisz dużo czasu i energii. Grzyby wystarczy jedynie oczyścić.

Nie musisz obierać pieczarek

Młode jędrne pieczarki nie wymagają obierania. Ich skórka jest jak najbardziej jadalna i nie trzeba jej usuwać. Jeśli obieraliście pieczarki, aby pozbyć się z nich ziemi i zanieczyszczeń to także zapomnijcie o tej czynności. Możecie zrobić to łatwiej i dużo szybciej.

Wsyp 2 opakowania tego produktu do ciasta na naleśniki. Wyjdą lekkie jak obłok

Jak najlepiej oczyścić pieczarki przed ich przyrządzeniem?

Kupione w sklepie pieczarki często są pokryte grudkami ziemi . Wynika to z metody ich hodowli. Z oczywistych względów chcemy się tego zanieczyszczenia pozbyć przed wrzuceniem grzybów na patelnie lub do garnka . Zgrzytający między zębami piasek nie jest zjawiskiem pożądanym.

Naturalnym odruchem czyszczenia pieczarek jest opłukanie ich pod bieżącą wodą . To jednak wielki błąd . Gąbczasta struktura grzybów sprawi, że momentalnie nasiąkną one wodą . Takie pieczarki wyjdą rozmiękłe i nie będą smakować dobrze .

Jak wobec tego skutecznie oczyścić pieczarki ? Z pomocą przyjdzie nam pędzelek. Ważne, aby miał odpowiednią twardość i nie gubił włosia. Za kilka złotych można zaopatrzyć się w specjalny pędzelek do użytku kuchennego .

Z użyciem pędzelka delikatnie omiatamy każdą pieczarkę . Ziemia z łatwością odkleja się od grzyba. Metoda ta jest zdecydowanie skuteczniejsza niż obieranie każdej sztuki z osobna .

W jakim przypadku należy obierać pieczarki?

Większość pieczarek jesteśmy w stanie oczyścić za pomocą metody opisanej powyżej . Dotyczy to przede wszystkich grzybów, które kupujemy i spożywamy na bieżąco . Pieczarki prosto ze sklepu są najczęściej świeże i mają jędrną białą powierzchnię .

Zdarzyć się może jednak, że kilka sztuk pieczarek zostanie gdzieś w zakamarkach lodówki . Takie grzyby tracą swoją elastyczna strukturę i zaczynają ciemnieć . Mimo defektów wizualnych można je jeszcze wykorzystać w kuchni .

W przypadku takich pieczarek warto pokusić się o ich obranie . Dzięki pozbyciu się wierzchniej ciemnej warstwy dajemy grzybowi nowe życie . O ile pieczarka po obraniu odzyskuje swój apetyczny kolor, możemy bez obaw przeznaczyć ją do spożycia . Oczywiście takiego grzyba najlepiej zużyć niezwłocznie po usunięciu z niego skórki . Dzięki prostemu trikowi zapobiegniesz ciemnieniu pieczarek na patelni . Jeśli zdecydujesz się na obieranie grzybów, w pomysłowy sposób wykorzystaj ich skórkę .

pieczarki na stole.png
Canva / AnnaDudek

Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę
Bosacka znów apeluje do Polaków. Kupując popularny produkt lepiej zachować czujność
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy