Zapomnij o obieraniu pieczarek. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób
Obierasz pieczarki przez ich użyciem? Popełniasz wielki błąd. Przez to niepotrzebne działanie tracisz dużo czasu i energii. Grzyby wystarczy jedynie oczyścić.
Nie musisz obierać pieczarek
Młode jędrne pieczarki nie wymagają obierania. Ich skórka jest jak najbardziej jadalna i nie trzeba jej usuwać. Jeśli obieraliście pieczarki, aby pozbyć się z nich ziemi i zanieczyszczeń to także zapomnijcie o tej czynności. Możecie zrobić to łatwiej i dużo szybciej.
Jak najlepiej oczyścić pieczarki przed ich przyrządzeniem?
Kupione w sklepie pieczarki często są pokryte grudkami ziemi . Wynika to z metody ich hodowli. Z oczywistych względów chcemy się tego zanieczyszczenia pozbyć przed wrzuceniem grzybów na patelnie lub do garnka . Zgrzytający między zębami piasek nie jest zjawiskiem pożądanym.
Naturalnym odruchem czyszczenia pieczarek jest opłukanie ich pod bieżącą wodą . To jednak wielki błąd . Gąbczasta struktura grzybów sprawi, że momentalnie nasiąkną one wodą . Takie pieczarki wyjdą rozmiękłe i nie będą smakować dobrze .
Jak wobec tego skutecznie oczyścić pieczarki ? Z pomocą przyjdzie nam pędzelek. Ważne, aby miał odpowiednią twardość i nie gubił włosia. Za kilka złotych można zaopatrzyć się w specjalny pędzelek do użytku kuchennego .
Z użyciem pędzelka delikatnie omiatamy każdą pieczarkę . Ziemia z łatwością odkleja się od grzyba. Metoda ta jest zdecydowanie skuteczniejsza niż obieranie każdej sztuki z osobna .
W jakim przypadku należy obierać pieczarki?
Większość pieczarek jesteśmy w stanie oczyścić za pomocą metody opisanej powyżej . Dotyczy to przede wszystkich grzybów, które kupujemy i spożywamy na bieżąco . Pieczarki prosto ze sklepu są najczęściej świeże i mają jędrną białą powierzchnię .
Zdarzyć się może jednak, że kilka sztuk pieczarek zostanie gdzieś w zakamarkach lodówki . Takie grzyby tracą swoją elastyczna strukturę i zaczynają ciemnieć . Mimo defektów wizualnych można je jeszcze wykorzystać w kuchni .
W przypadku takich pieczarek warto pokusić się o ich obranie . Dzięki pozbyciu się wierzchniej ciemnej warstwy dajemy grzybowi nowe życie . O ile pieczarka po obraniu odzyskuje swój apetyczny kolor, możemy bez obaw przeznaczyć ją do spożycia . Oczywiście takiego grzyba najlepiej zużyć niezwłocznie po usunięciu z niego skórki . Dzięki prostemu trikowi zapobiegniesz ciemnieniu pieczarek na patelni . Jeśli zdecydujesz się na obieranie grzybów, w pomysłowy sposób wykorzystaj ich skórkę .