Co zrobić, żeby pieczarki nie ciemniały podczas smażenia? Najlepsze kucharki mają 1 trik
Ciemniejące na patelni pieczarki potrafią skutecznie zepsuć humor kucharza i prezencję samego produktu. Czy można temu zjawisku jakoś zaradzić? Znamy na to skuteczną metodę. Z pomocą przyjdzie niewielka ilość soku z cytryny.
Estetyka dań jest niemal tak samo ważna, jak ich walory smakowe. Nic nam po pysznych pieczarkach, jeśli straszą one nieprzyjemną ciemną barwą. Na szczęście kilka prostych wskazówek wystarczy do wzorowego usmażenia tych popularnych grzybów. Od dzis nie będzie to stanowiło dla Ciebie żadnego problemu.
Dlaczego pieczarki ciemnieją i jak temu zaradzić?
Ciemnienie pieczarek jest naturalnym procesem i nie należy się go obawiać. Najczęściej grzyby zmieniają barwę podczas długiej obróbki termicznej. Czasem jednak zdarza się, że wystarczy naciąć pieczarki nożem, aby zaobserwować to zjawisko. Bez obaw- można temu zapobiec.
Ciemnienie pieczarek możemy zaobserwować już podczas ich krojenia. Efekt ten jest podobny do tego występującego w jabłkach lub ziemniakach. Dzieje się tak na skutek zetknięcia miąższu grzyba z powietrzem, w efekcie czego dochodzi do utlenienia objawiającego się zmianą koloru właśnie.
Drugą okolicznością nabierania ciemnego koloru jest smażenie grzybów. Podczas obróbki cieplnej pieczarka puszcza sporą ilość płynu. Na skutek kontaktu z wodą struktura grzyba nasiąka wilgocią, przez co łapie nieapetyczny dla niektórych kolor. Im dłużej smażenie trwa, tym bardziej ciemnieć będzie zawartość patelni.
Pieczarki zabezpieczyć przed ciemnieniem możesz już na etapie przechowywania. Grzyby oczyść, osusz i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Obtocz je równomiernie, a następnie przełóż do pojemnika bez pokrywki. Tak potraktowane dłużej zachowają apetyczny wygląd.
Chcesz usmażyć pieczarki od razu po ich zakupie? To także żaden problem. Pieczarki wymieszaj z cytrynowym sokiem zaraz po ich pokrojeniu. Pozostaną jasne i estetyczne.
Jak prawidłowo usmażyć pieczarki, aby zachowały atrakcyjny wygląd?
Aby pieczarki prezentowały się na talerzu odpowiednio apetycznie, należy zachować uważność podczas ich smażenia. Chwila roztargnienia i smażenie zamieni się w gotowanie. Aby tego uniknąć, ważne jest kilka czynników.
Pieczarki przed smażeniem powinny być możliwie suche. Jeśli myjesz grzyby w wodzie, zrób to tak szybko i sprawnie, jak to możliwe. Po umyciu natomiast osusz produkt na ręczniku papierowym. Dzięki temu znikoma ilość płynu trafi na patelnię.
Przed wrzuceniem pieczarek do smażenia dobrze rozgrzej tłuszcz. Na gorącym olej lub maśle woda z grzybów odparuje błyskawicznie, zamiast zostać we wnętrzu naczynia. Pieczarki będą miały możliwość ładnego zrumienienia się.
Pieczarki smaż możliwie szybko i bez przykrycia. Dzięki temu masz gwarancję, że będą złociste i chrupiące. Sól dodana do grzybów podczas smażenia powoduje zwiększone wydzielanie się z nich wody. Tej przyprawy użyj dopiero po zdjęciu pieczarek z patelni.
Jeśli zależy Ci na wyjątkowych walorach estetycznych usmaż same kapelusze. Pamiętaj, by nie kroić ich przed włożeniem na patelnię. Każdy kapelusz usmaż na rumiano najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Podane w taki sposób pieczarki będą pięknie wyglądać na talerzu. Raz na zawsze wyjaśniamy kwestię konieczności obierania pieczarek. Z grzybowych kapeluszy przygotujesz elegancką przekąskę prosto z piekarnika.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane będą puszyste, jak nigdy. Wystarczy prosta czynność
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama