Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę
Wątróbka z cebulką i jabłkiem jest niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. Każdą klasyczną potrawę można jednak w jakiś sposób ulepszyć. Uwielbia robić to Karol Okrasa, który zrezygnował w moczeniu wątróbki w mleku. Zamiast tego marynuje ją w czosnku i przyprawach.
Karol Okrasa nie namacza wątróbki w mleku
Moczenie wątróbki w mleku ma na celu uczynienia jej miękką i delikatną. Dodatkowo pozbawia mięso charakterystycznej goryczki. Słynny kucharz ten sam, a nawet lepszy efekt uzyskuje w inny sposób. Marynowana w aromatycznych dodatkach wątróbka odwdzięcza sią smakiem na talerzu.
Wachowicz zapieka żeberka z kiszoną kapustą. Tak podane nie mają sobie równychPrzepis na doskonałą wątróbkę z jabłkiem i cebulką
Składniki:
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- pieprz
- sól
- ząbek czosnku
- 2 jabłka
- 1 łyżka miodu
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 papryczka chili
- 40 g masła
Aromatyczna wątróbka według Karola Okrasy krok po kroku
Wątróbki drobiowe oczyść i poprzekrawaj na połowy. Umieść je w płaskim, szerokim naczyniu. Polej niewielką ilością oleju, a następnie posyp posiekanym drobno czosnkiem i rozmarynem, dopraw też pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw do marynowania na ok. 20 minut.
Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra. Podsmaż ją na dobrze rozgrzanym oleju. Cebula powinna się zarumienić, a nie dusić, wobec czego na patelnię wrzucaj ją partiami.
Zamarynowaną wątróbkę obsmaż z obu stron. Powinna być brązowa z zewnątrz, ale wciąż surowa w środku. W międzyczasie przygotuj jabłka, wycinając z nich gniazda nasiennie i krojąc pozostałą część na dość grube kawałki.
Zarumienioną wątróbkę przełóż na talerz. Odstaw ją na bok, aby mięso miało możliwość dojść w środku pod wpływem własnego ciepła. Na patelnię wyłóż zaś jabłka i smaż je przez kilka chwil. Dodaj do nich także 1 gałązkę rozmarynu.
Gotowe owoce zdejmij z patelni i wylej na nią miód. Dołóż kolejną gałązkę rozmarynu i pokrojoną drobno papryczkę chili. Na sam koniec dolej ocet balsamiczny i dołóż masło. Składniki podgrzej, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do przygotowanego na patelni sosu dokładaj stopniowo wątróbkę. Całość starannie wymieszaj, aby glazura obtoczyła mięso. Tak przygotowaną wątróbkę dopraw solą i rozłóż na porcje. Podawaj ją z podsmażonymi jabłkami i cebulką. Tomasz Strzelczyk ma własne zdanie, jeśli chodzi o smażenie wątróbki. Pomysłowe kotlety z podrobów to pyszne i niedrogie danie.
Źródło: pysznosci