Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.02.2023 23:38

Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę

wątróbka sposobem Karola Okrasy
Canva / Slatan ; Instagram @karol.okrasa

Wątróbka z cebulką i jabłkiem jest niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. Każdą klasyczną potrawę można jednak w jakiś sposób ulepszyć. Uwielbia robić to Karol Okrasa, który zrezygnował w moczeniu wątróbki w mleku. Zamiast tego marynuje ją w czosnku i przyprawach.

Karol Okrasa nie namacza wątróbki w mleku

Moczenie wątróbki w mleku ma na celu uczynienia jej miękką i delikatną. Dodatkowo pozbawia mięso charakterystycznej goryczki. Słynny kucharz ten sam, a nawet lepszy efekt uzyskuje w inny sposób. Marynowana w aromatycznych dodatkach wątróbka odwdzięcza sią smakiem na talerzu.

Wachowicz zapieka żeberka z kiszoną kapustą. Tak podane nie mają sobie równych

Przepis na doskonałą wątróbkę z jabłkiem i cebulką

Składniki:

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • pieprz
  • sól
  • ząbek czosnku
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 papryczka chili
  • 40 g masła

Aromatyczna wątróbka według Karola Okrasy krok po kroku

Wątróbki drobiowe oczyść i poprzekrawaj na połowy. Umieść je w płaskim, szerokim naczyniu. Polej niewielką ilością oleju, a następnie posyp posiekanym drobno czosnkiem i rozmarynem, dopraw też pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw do marynowania na ok. 20 minut.

Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra. Podsmaż ją na dobrze rozgrzanym oleju. Cebula powinna się zarumienić, a nie dusić, wobec czego na patelnię wrzucaj ją partiami.

Zamarynowaną wątróbkę obsmaż z obu stron. Powinna być brązowa z zewnątrz, ale wciąż surowa w środku. W międzyczasie przygotuj jabłka, wycinając z nich gniazda nasiennie i krojąc pozostałą część na dość grube kawałki.

Zarumienioną wątróbkę przełóż na talerz. Odstaw ją na bok, aby mięso miało możliwość dojść w środku pod wpływem własnego ciepła. Na patelnię wyłóż zaś jabłka i smaż je przez kilka chwil. Dodaj do nich także 1 gałązkę rozmarynu.

Gotowe owoce zdejmij z patelni i wylej na nią miód. Dołóż kolejną gałązkę rozmarynu i pokrojoną drobno papryczkę chili. Na sam koniec dolej ocet balsamiczny i dołóż masło. Składniki podgrzej, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do przygotowanego na patelni sosu dokładaj stopniowo wątróbkę. Całość starannie wymieszaj, aby glazura obtoczyła mięso. Tak przygotowaną wątróbkę dopraw solą i rozłóż na porcje. Podawaj ją z podsmażonymi jabłkami i cebulką. Tomasz Strzelczyk ma własne zdanie, jeśli chodzi o smażenie wątróbki. Pomysłowe kotlety z podrobów to pyszne i niedrogie danie.

wątróbka drobiowa.png
Canva / bit245

Źródło: pysznosci