Nie wyrzucaj obierek z pieczarek do zwykłego śmietnika. Możesz je w mgnieniu oka wykorzystać
Zostały Ci obierki z pieczarek po przygotowaniu obiadu? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Obierki będą świetnym dodatkiem do wielu dań. Ugotujesz na nich również niezwykle aromatyczny wywar na zupę i wzbogacisz nimi smak rosołu.
O ile wszyscy wykorzystujemy w kuchni mięso i warzywa z rosołu lub z innej zupy, tak obierki z pieczarek zwykle lądują w koszu. Z mięsa i warzyw przyrządzamy pastę kanapkową, pasztet, farsz na pierogi czy do krokietów. Z obierek po pieczarkach możemy ugotować zaś wyśmienitą zupę i wzbogacić nimi wiele dań.
Nie lubię wyrzucać żywności, więc staram się ją maksymalnie wykorzystać w kuchni. Obierki po pieczarkach są dla mnie totalnym hitem. Odkąd ugotowałam na nich pierwszy wywar, zawsze dodaję je do zup, rosołu i innych potraw.
Pieczarki do obiadu dokładnie myję i czyszczę, żeby pozbyć się piasku. Obierki z pieczarek również muszą być idealnie czyste, żeby można było dodać je do dań. Jeśli zostanie mi wywar z obierek, którego nie wykorzystam w najbliższych dniach, przecedzam go przez sito, przelewam do woreczków na lód i mrożę. W ten sposób otrzymuję domowe kostki rosołowe bez grama chemii.
Aromatyczna baza do zup z pieczarkowych obierek
Obierki z pieczarek przesmaż na niewielkiej ilości masła i oliwy. Całość oprósz cukrem i smaż, aż skarmelizują. Następnie dopraw pieprzem i jasnym sosem sojowym. Teraz przełóż obierki do garnka, dodaj warzywa, mięso i zalej wodą.
Już po kilku minutach wywar zacznie pięknie pachnieć. Obierki z pieczarek wzmocnią smak każdej zupy i rosołu. Dania będą bardzo aromatyczne i zyskają wyraźny kolor.
Jak jeszcze wykorzystać w kuchni obierki z pieczarek?
Obierki z pieczarek sprawdzą się nie tylko jako dodatek do zup, czy rosołu. Obierki dodasz również do sosu, gulaszu mięsnego, ristotto, czy zapiekanki. Obierki przygotuj w taki sam sposób, jak całe pieczarki.
Wystarczy je pokroić i podsmażyć na gorącym tłuszczu z cebulą. Obierki będą również świetnym dodatkiem do domowej pizzy i dań z makaronem. Wykorzystasz je także do farszu na krokiety, pierogi lub gołąbki.
Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Dowiedz się również, co zrobić z łupinkami z cebuli. Nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nasze babcie do kotletów mielonych obowiązkowo dodają ten składnik. Dlatego wychodzą boskie
Anna Lewandowska do ogórkowej dodaje niezwykłe mięso. Mało kto by na to wpadł
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama