Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Fot. Canva/crazychristina

Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

22 kwietnia 2024

Wiosna za oknem i w kuchni, więc pora sięgnąć po warzywa sezonowe. Ugotuj z nich pyszną zupę na rosole, która smakiem bije na głowę tak lubianą zupę pomidorową. Każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością.

Zupa we włoskim stylu najlepsza na wiosnę

Jeśli jesteś smakoszem zup , to ten przepis jest właśnie dla ciebie . Dzięki niemu ugotujesz zupę, która smakuje nawet lepiej od pomidorowej. Zupa, którą polecamy, pochodzi z Włoch i nosi nazwę minestrone. Przyrządzona jest na bazie warzyw sezonowych, które nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Zupę minestrone ugotuj z cukinii, szpinaku, zielonego groszku, papryki. Możesz tez użyć selera, marchwi, kapusty włoskiej i pora. Jedno jest pewne. Witamin i smaku w takiej zupie na pewno nie zabraknie. Podaj te danie na wiosenny obiad. Poniżej znajdziesz przepis na zupę minestrone.

zupa
Fot. Canva/alle12
Kuroń zachwycił przepisem na kotlety po czesku. Nie do wiary, z czego robi panierkę

Jak ugotować zupę minestrone?

Składniki:

  • 300 g pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 ½ litra bulionu
  • 1 cebula
  • 2 marchwie
  • 1 seler
  • ½ kapusty włoskiej
  • 100 g zielonego groszku
  • 1 cukinia
  • 100 g szpinaku
  • 100g fasolki szparagowej
  • 100 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 100 g oliwy
  • 100 g makaronu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano
  • chilli

Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia warzyw. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pietruszkę, marchew, pora, cebulę i selera. Smaż około 7 minut, do garnka dodaj pozostałe warzywa, ale oprócz fasoli z puszki. Dołóż przyprawy i wlej bulion.

Zupę zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut. Dodaj białą fasolę i gotuj jeszcze chwilę . Podawaj z ugotowanym makaronem. Zupę możesz posypać startym parmezanem.

Zupa minestrone, czyli wiele możliwości

Włoska zupa minestrone jest pełna pysznych warzyw. Możesz je łączyć tak, jak lubisz i dowolnie wymieniać. W ten sposób zawsze możesz uzyskać nieco inny smak . Baw się nim i eksperymentuj z tą zupą, w której warzyw i witamin nie brakuje.

Ugotuj ją na wiosenny obiad, a sprawisz radość domownikom. Pyszna i sycąca zupa będzie smakowała całej rodzinie . Zrobisz ją w prosty sposób dzięki temu przepisowi. Pisaliśmy o tym, jak w jaki sposób mrozić szczypiorek. Podpowiadaliśmy, jak szybko zrobić placki ziemniaczane.

zupa
Fot. Canva/Jelena990

Źródło: florina.pl

Henia robi najlepszy sernik z wiaderka. Takiego nie ma w cukierniach
Bosacka przypomina: czytaj etykiety na miodzie. Pojawił się nowy obowiązek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy